Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

6 trends vanop ‘s werelds grootste verlichtingbeurs Light+Building 2016

On 22, mrt 2016 | No Comments | In Design Evenementen | By

Het walhalla voor elke verlichtingsfanaat, de Light+Building beurs in Frankfurt, daar trokken wij vorige week twee daagjes naartoe. Kinderlijk enthousiast surften we er door de innovaties die de verlichtingswereld voor de komende jaren in petto heeft. Onze meest opvallende bevindingen goten we in een artikeltje. De flexibiliteit van LED wordt des te meer ten volle benut en zorgt voor enkele verbluffende toepassingen en designs. Verder was duidelijk dat zuiver minimalisme minder nadrukkelijk aanwezig is.

Dim to warm

Bij verscheidene fabrikanten zagen we de zogenaamde Dim to warm technologie terugkomen. Het gaat om LED-modules (lichtbronnen) welke wanneer je ze dimt, een warmere lichtkleur gaan uitstralen. Zo worden de warm witte lichttinten van de traditionele ballonnetjes op energie-efficiënte manier in de huiskamer gebracht. Gedimde verlichting leent zich eerder tot ontspanningsmomenten, en daarvoor is warm gelig licht geschikter.

Onder meer Philips bracht met hun Warm Glow lampen al zulke toepassing op de markt. Daarnaast zagen we ook Wever & Ducré en DeltaLight respectievelijk met Ambient white dim en Soft dim in het verhaal stappen.

Philips Warm dimming

Hoe meer je dimt, hoe warmer de lichtkleur (= lagere Kelvin-waarde).

DeltaLight Soft Dim

De Soft Dim technologie bootst het dimgedrag van een klassieke halogeenlamp na.

Grens tussen binnen en buiten vervaagt

Meer en meer wordt de buitenomgeving het verlengde van het interieur. De twee hangen nauw met elkaar samen. Dat zien we voornamelijk terug in de designs van de buitenverlichting. De ontwerpen van buitenverlichting beginnen alsmaar meer kenmerken van binnenverlichting te vertonen. Bij de DeltaLight Butler buitenarmaturen wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van kapjes.

Daarnaast zijn er verscheidene merken die tafel- en staanlampen voor buiten uitbrengen, een type verlichting dat je eerder binnenshuis verwacht.

DeltaLight Butler

Kapjes bij de DeltaLight Butler buitenverlichting door Arik Levy.

Marset Ginger

Het Marset Ginger tafellampje is binnenkort ook als draagbaar, oplaadbaar lampje verkrijgbaar.

Artemide Tolomeo Paralume Outdoor

Artemide Tolomeo Paralume Outdoor – hét design icoon nu ook voor buitenshuis.

Architecturaal wordt decoratief

Het zuiver minimalisme vanuit de gedachte ‘form follows function’ lijkt een beetje op de terugweg. Zelfs in architecturale verlichting is er plaats voor een speelse kwinkslag in de vorm van een kleurrijke afwerking of een opvallend accessoire. Architecturale verlichting mag met andere woorden gezien worden.

Flos Bon Jour

De Flos Bon Jour spots van Philippe Starck tonen een subtiel uitstekend randje.

DeltaLight Want-It

DeltaLight Want-It met opvallende messing afwerking.

Trizo21 Elements

De Trizo21 Austere Elements plafondverlichting wordt mede gedragen door lederen bandjes.

Verlichting met akoestische functie

De akoestische functie houdt in dat deze armaturen gemaakt zijn geluidsabsorberende materialen. Naast het geven van licht, zorgen deze lampen dus voor een verbeterde akoestiek. Luceplan kwam eerder al uit met de Silenzio pendel. Artemide pakte op de Light+Building beurs uit met de Silent Field en de vilten Nur pendel.

Artemide Silent Field

De vorm en het materiaal van de Artemide Silent Field zorgen voor optimale geluidsdemping.

Artemide Nur Acoustic

De iconische Artemide Nur werd herstijld in een Acoustic versie.

Smartphone apps

Philips Hue bewees al eerder dat verlichting en smartphones hand in hand gaan. Flos en DeltaLight gingen in Frankfurt een soortgelijke toer op.

DeltaLight introduceerde Wireless Control Dimming, waarmee je LED-verlichting kan bedienen met behulp van de Casambi app. Handig is dat je hier geen extra bedrading voor nodig hebt, enkel het betreffende Wireless Control Dimming onderdeel.

Flos Architectural brengt de Smart Control, een revolutionair programma om railspots vanop afstand te richten en te verplaatsen. De Smart Control technologie is in eerste plaats bedoeld voor professionele verlichting bij spots die zich op hoge, moeilijk bereikbare plaatsen bevinden.

Flos Smart Control

Flos Smart Control

Messing is hip

De kopertrend is nog niet geheel verdwenen maar messing heeft zich ondertussen zo goed als op gelijke hoogte weten te brengen. De messing- en goudafwerkingen waren alomtegenwoordig op de Light+Building beurs in Frankfurt. Voor een hip en trendy interieur weet je bij deze wat te doen.

Messing trend Light+Building 2016

Tags | ,

Share your thoughts with us!