Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

20

apr
2016

No Comments

In Varia en Fun

By

90 jaar Verner Panton: springlevend door zijn designs

On 20, apr 2016 | No Comments | In Varia en Fun | By

Het is negentig jaar geleden dat Verner Panton ter wereld kwam in Gamtofte, Denemarken. Dat hij later gekend zou zijn als de ‘enfant terrible’ van Deens design had niemand gedacht, nu kunnen we met zekerheid zeggen dat hij een grote impact heeft gehad. Zelfs vandaag, bijna twintig jaar na zijn dood worden zijn populairste stukken nog altijd geproduceerd.

Beginjaren

Verner PantonGeboren in 1926 begon Panton zijn creatieve carrière als schilder en studeerde hij architectuur aan de Koninklijke Deense Academie voor Beeldende Kunsten. Nadat hij afstudeerde in 1951 werkte hij een tijdje op het kantoor van de iconische architect Arne Jacobsen. Maar in plaats van een klassieke carrière bij Jacobsen besloot Panton om een drie jaar durende studietournee door Europa te maken.

Terug in Denemarken, startte Panton zijn eigen studio en begon hij met het transformeren van de vele indrukken van zijn reizen in een aantal van de meest gedurfde meubeldesigns die de wereld had gezien.

“Het voornaamste doel van mijn werk is om mensen uit te dagen hun fantasie te gebruiken.”

Verner Panton

Bekend design

Dat zijn gedurfde stukken nog altijd zo populair zijn, is geen verrassing. Met zijn provocerende keuzes van materiaal, zijn speelse vormen en zijn gedurfde kleurgebruik heeft Panton een aantal van de meest iconische Deense designs gemaakt zoals de S-stoel en de FlowerPot lampen.

&tradition FlowerPot – Flower power

De bekende ‘Flowerpot’ lampen die Panton creëerde in 1968 waren al snel een hit. Genoemd naar de tijd van de ‘Flower Power’, hing de kleurrijke en speelse lamp in restaurants, tentoonstellingen en al snel bij de mensen thuis. De Flowerpot uitgebracht bij het merk &tradition met zijn twee halfronde bollen tegenover elkaar heeft al lang bewezen dat het ontwerp van blijvende kwaliteit is en dat het net zo goed een synoniem is van onze tijd.

&tradition Flowerpot

S-Chair – Sierlijke stoelen

Nog een van de stukken die een grote impact maakte op de designwereld is zijn wereldberoemde Panton Chair of S-chair. Het was de eerste stoel die volledig uit plastiek was gevormd. Panton droomde al langer om stapelbare stoelen te maken. Geïnspireerd door een paar mooi gestapelde emmers kwam hij uit bij het design van de S-chair. Het sierlijke ontwerp was direct een hit en kwam terecht op de covers van bekende tijdschriften en in verscheidene designmusea. Over de jaren heen is het materiaal van de Pop Art stoel aangepast en verbeterd, maar de stoel blijft een tijdloos design.

Verner Panton stoelen

Verpan Fun – Zien & horen

Panton gebruikte de wereld om hem heen voor inspiratie. Dit deed hij zeker bij de creatie van zijn Fun collectie. Panton haalde zijn ideeën uit de zee, strand, licht,… Dit zien we zeker terug in de parelmoeren of zilveren schijfjes waarmee de lampen bedekt zijn. Al zijn inspiratie resulteerde in een collectie die niet alleen gezien, maar ook gehoord mocht worden. Dat het vandaag de dag nog altijd zo gewild is, is zeker geen verassing.

Verpan Fun 0DA Pendant Metaal

Leven na de dood? Ja!

Dat Verner Panton veel gedaan heeft voor de designwereld is onbetwistbaar. Zelfs na zijn dood blijft zijn impact duren en blijft hij veel designers beïnvloeden. Panton zei ooit over zijn ontwerpen dat hij altijd zocht naar een design dat in vrede was met zichzelf, dat individueel en perfect was en dat stand zou houden. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat hij dit verwezenlijkt heeft.

Vandaag zijn de productie- en verkooprechten voor de meeste van Pantons designs eigendom van het Deense merk Verpan. Voor een iconische klassieker van onze Deense alleskunner kan je bij Verpan terecht. En voor Verpan verlichting zit je dan weer gebeiteld bij dmlights!

Alle Verner Panton verlichting bekijken?
Bekijk Verpan verlichting

Share your thoughts with us!