Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

Benut je huis maximaal met Michael Trentham

Michael Trentham is ervan overtuigd dat architectuur een directe invloed heeft op onze levenskwaliteit. Zijn architectenbureau in Londen biedt het volledige gamma van architecturale diensten aan. In een kort interview speelde Michael Trentham ons een paar van hun geheimen door. Wist je dat beton een interessant alternatief kan zijn voor duurdere natuursteen?

Michael Trentham Architects in het kort

Michael Trentham ArchitectsHet team van Michael Trentham Architects probeert altijd de verwachtingen van de klant te overtreffen. Of het nu over een nieuwbouwplan, een renovatie, interieurinrichting of stedenbouw gaat; de Trentham crew weet precies hoe ze het moeten aanpakken. En ze doen het met energiezuinig en duurzaam design.

Ze goochelen met kleur, licht en allerlei materialen om tot frisse, levendige werk- en woonruimtes te komen. De firma houdt ervan een ruimte te herleiden tot een simpele samenstelling van materialen. Vaak volstaat deze aanpak om tot een ruimte te komen waar het aangenaam vertoeven is. Teveel decoratie werkt alleen maar storend.

Het interview

dmLights: Kan je onze lezers een paar tips geven over hoe om te gaan met kleine ruimtes? Hoe kan je een kamer groter laten lijken? Hoe kan je de indeling veranderen zodat de ruimte ideaal benut wordt?

Michael Trentham: “Vaak worden we benaderd door huiseigenaars en projectontwikkelaars die meer willen halen uit kleine, smalle ruimtes. Één van de simpelste manieren om een ruimte groter te doen lijken is ramen of spiegels gebruiken van vloer tot plafond. Dit verlegt je blik van de ruimte zelf naar wat er achter ligt.

Vaak trekken we dit door, door ook glas te gebruiken in het plafond. Dit zorgt ervoor dat de focus meer naar boven gaat, naar de lucht, wat een gevoel van openheid creëert.

Een andere simpele techniek om ruimtes groter te doen lijken, is lichte tinten van vloer en muren te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de grenzen van de kamer vervagen.”

Michael Trentham Griggs Place

De grote ramen, die doorgetrokken worden in het plafond, creëren een gevoel van ruimte.

Michael Trentham Architects project

dmLights: Nu het tegenovergestelde. Hoe ga je om met grote ruimtes? Hoe verander je een grote, open ruimte in een gezellig stekje?

Michael Trentham: “Bij grote ruimtes zijn meubilair en verlichting de eenvoudigste middelen om gezelligheid te brengen. Gebruik zetels en fauteuils (liefst met hoge rug) om intieme gezellige zones te creëren of grotere meubelen (boekenkasten enz) om verschillendes zones af te bakenen.”

dmLights: Uit de projectfoto’s op jullie website, kunnen we afleiden dat je graag werkt met LED strips voor indirecte verlichting (bijvoorbeeld onder het keukenblad, achter een holle wand, enz). Wat zijn de voordelen van dit soort verlichting?

Michael Trentham: “Indirecte en verborgen verlichting kunnen ervoor zorgen dat een ruimte heel anders aanvoelt. We gebruiken dit vaak om verschillende sferen te creëren voor ruimtes met uiteenlopende doeleinden (feestje, relaxen, …).

Het voordeel van verborgen verlichting is dat je elementen kan laten ‘zweven’. Vaak kan de kleur van dit type verlichting ook veranderd worden, zodat je een ander karakter of gevoel oproept.”

Michael Trentham Architects project

Laat elementen zweven door verlichting te verbergen achter valse wanden en plafonds.

dmLights: Gebruik je veel natuurlijke materialen, zoals hout en steen, in je projecten? Waarom wel/niet?

Michael Trentham: “We gebruiken zeer graag natuurlijke materialen zoals hout, steen, beton en staal, omwille van het rijke karakter die ze een ruimte geven. We houden ervan een kamer te reduceren tot een eenvoudig, essentieel palet van materialen die voor karakter en warmte zorgen, in plaats van volop de kaart van decoratie te trekken.

Soms hebben we klanten die een beetje ongerust zijn over het gebruik van steen of hout. Wij zien het echter als een manier om leven te brengen en het natuurlijke proces van groeien en ouder worden te integreren.”

dmLights: Natuurlijke materialen zijn meestal erg kostelijk. Zijn er alternatieven voor handen die lager in prijs zijn, maar toch ook kwaliteit bieden?

Michael Trentham: “Natuurlijke materialen kunnen inderdaad duur zijn. Één van mijn favoriete betaalbare alternatieven is beton. We gebruiken normaal bouwzand, maar met wit cement. Dit kan ruw aangebracht worden of gepolijst (beetje duurder) tot een gladde finish, die er even natuurlijk uitziet en aanvoelt als steen. En dat voor slechts een fractie van de prijs.”

Michael Trentham Architects Griggs Place

Het beton zorgt voor een zelfde gevoel als natuursteen, maar aan een lagere prijs.

dmLights: Heb je favoriete design lampen of merken? De welke?

Michael Trentham: “Één van mijn favoriete verlichtingsmerken is Flos. Ze hebben een fantastische reeks klassiekers die in elk interieur passen. Ik hou van de flexibiliteit van de 265, een klassieke wandlamp ontworpen door Paolo Rizzatto. Het kan een plafond-, lees-, nacht- of tafellamp zijn, naargelang hoe je de ruimte wil gebruiken.”

Flos 265 wall light

De Flos 265 wandlamp is één van Michael Trentham zijn favorieten.
(ook gezien in Nicholas Gurney appartement)

dmLights: Welke vergissingen moeten mensen absoluut vermijden in interieurinrichting?

Michael Trentham: “Bij interieurontwerp is het belangrijk dat je overdaad vermijdt – ‘less is more’. Een rijkelijk versierde, vergulde spiegel kan prachtig contrasteren met een gepolijste betonnen bank. Verschillende stijlen kunnen perfect samen gaan, zolang ze niet moeten vechten om aandacht.

Geen rekening houden met daglicht is ook een enorme blunder – het is essentieel voor gelukkig wonen. Gebruik spiegels of binnenramen om het licht binnen te brengen in kamers met een gebrek aan natuurlijk licht. Laat de ruimte ademen, laat het natuurlijke licht binnen komen en maak je niet druk om stijlen.”

Michael Trentham Architects project (3)

Grote (dak)ramen zorgen voor het nodige natuurlijke licht.


Volgens Michael Trentham kan je best voor grote ramen zorgen om een kamer groter te doen lijken. Andersom kan je meubilair en verlichting gebruiken om een grote ruimte op te delen in verschillende gezellige zones.

Hoe groot je woonst ook is, iedereen wil toch in een huis wonen waar het leuk wonen is. Twijfel ook niet om verschillende stijlen te mixen, overdrijf gewoon niet.

Tags | , , ,

Share your thoughts with us!