Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

02

nov
2021

No Comments

In Nieuwigheden

By Elke Leemans

Het bijzondere verhaal van Flos Parentesi

On 02, nov 2021 | No Comments | In Nieuwigheden | By Elke Leemans

50 jaar: dat is de exacte leeftijd van één van de populairste lampen van Italiaans designlabel Flos. We hebben het vandaag over de Parentesi, een buitengewone staanlamp die plafond en vloer verbindt met behulp van een stalen kabel. Dit prachtige ontwerp is er eentje van Pio Manzù en Achille Castiglioni, en kent een wel heel bijzonder verhaal. Een verhaal van originaliteit, passie voor alledaagse objecten en respect voor elkaars creativiteit.

Een beloftevolle ontwerper

Het verhaal van de Parentesi begint in 1969. Briljante mensen sterven vaak te jong, zo ook Pio Manzù, een uitzonderlijk getalenteerde Italiaanse ontwerper. Manzù was een belofte voor de toekomst, ontwierp tal van inventieve concepten en is de geestelijke vader van de Fiat 127. Net voordat zijn belangrijkste creatie voor Fiat op de weg verscheen, stierf hij onverwacht op 30-jarige leeftijd.

 

Pio Manzu

Pio Manzù

 

Ondanks zijn jonge leeftijd kreeg Pio Manzù heel wat internationale prijzen toegekend. Ook Achille Castiglioni, een echte pionier van het Italiaanse design en één van de meest invloedrijke ontwerpers, kende het werk van Manzù. De twee hebben elkaar nooit ontmoet, maar dankzij de weduwe van Pio Manzù kon Castiglioni zijn tekeningen en schetsen inkijken.

 

Achille Castiglioni

Achille Castiglioni

 

De eenvoud van alledaagse objecten

Eén van die tekeningen trok onmiddellijk de aandacht van Castiglioni. De schets toonde een lamp, rustend op een staaf die het plafond en de vloer met elkaar verbindt. Dankzij een schroefje kon de lamp een kwartslag worden gedraaid, en naar onder en boven worden verplaatst. Het originele idee van de Parentesi was ontdekt.

Pio Manzù had een obsessie met eenvoud, kostenbesparing en alledaagse objecten. Drie kenmerken die we ook terugvinden in de Parentesi staanlamp. Voor Castiglioni waren alle elementen aanwezig om verliefd te worden op dit ontwerp: het was een luchtig en flexibel design, pasklaar voor ieder interieur. Manzù’s tekening toonde bovendien potentieel voor meer beweeglijkheid. Castiglioni maakte enkele kleine aanpassingen die het mogelijk maakten om de lamp in positie te houden zonder schroef, en de metalen staaf werd deels vervangen door een kabel die in spanning blijft dankzij een voet van 5 kg en een spanningsmechanisme. Hij werkte hiervoor nauw samen met technici van Flos, waarna het Italiaanse designmerk de lamp uiteindelijk op de markt bracht in 1971.

 

Flos Parentesi

 

Flos Parentesi: een flexibel en tijdloos design

De Parentesi staanlamp van Flos is een licht en luchtig design, flexibel, dynamisch, modern maar ook tijdloos. De lichtbron is een eenvoudig ballonnetje dat je 360° kan draaien en op en neer kan bewegen. Het is een erg praktische en stijlvolle lamp die zich thuis voelt in de meeste woonstijlen.

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de Parentesi mogen we kennismaken met twee nieuwe, vrolijke kleuren: oranje en turquoise. De eerste kleur is een eerbetoon aan Pio Manzù, die steeds oranje gebruikte in de prototypes en ontwerpen voor zijn wagens. De turquoise versie van de lamp wordt uitgebracht ter ere van Achille Castiglioni. Hij gebruikt deze kleur in het ontwerpen van interieurs, en bovendien is het zijn favoriete kleur.

 

Flos Parentesi

Shop Parentesi oranje Shop Parentesi turquoise

 

Ook de verpakking van deze twee nieuwe uitvoeringen van de Parentesi staanlamp verdient de aandacht. Flos gebruikt namelijk opnieuw de verpakking van de allereerste Parentesi lampen van 1971. Ook op duurzaamheid kunnen we rekenen: de verpakking is gemaakt uit gerecycleerde materialen, en is op zijn beurt weer helemaal recycleerbaar.

 

Flos Parentesi

 

Castiglioni deelt tot op vandaag nog steeds het auteurschap op de Parentesi met de overleden Pio Manzù. Niet alleen om hem te eren, maar ook uit respect voor zijn werk, creativiteit, vernieuwende visie en zijn korte maar indrukwekkende carrière.

Share your thoughts with us!