Image Image Image Image Image
 • Vlaams
 • Nederlands
 • English
 • Deutsch
 • Français
 • עברית
Scroll to Top

To Top

21

feb
2018

No Comments

In Technische Tips

By Steven Roziers

Alles wat je moet weten over inbouwdozen

On 21, feb 2018 | No Comments | In Technische Tips | By Steven Roziers

Met een heel arsenaal aan designverlichting zijn inbouwdozen niet meteen het meest sexy onderwerp om over te praten. Toch kunnen we niet zonder. Inbouwdozen vormen een belangrijk onderdeel van de elektrische installatie. Zonder zouden we allemaal opbouwsystemen moeten gebruiken. Dat is natuurlijk minder mooi.

Wat is een inbouwdoos?

Een inbouwdoos is een kunststof bakje waarin de draden van een kabel uitmonden. Op de voorkant wordt een stopcontact of schakelaar gemonteerd. Zoals de naam al doet vermoeden, worden inbouwdozen in muren en wanden ingebouwd.

Volle of holle wand

Ga je inbouwdozen kopen voor een snelbouwmuur? Of wil je een stopcontact/schakelaar in een valse wand? Dit heeft namelijk een invloed op het type inbouwdoos dat je nodig hebt.

We onderscheiden twee soorten:

 • Inbouwdozen voor volle wanden
 • Inbouwdozen voor holle wanden

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide modellen.

Inbouwdozen voor een volle wand zijn geschikt voor metselwerk (zoals snelbouwstenen). Ze hebben rechte hoeken. Door een zijkant te verwijderen, combineer je meerdere dozen voor dubbele, driedubbele of viervoudige inbouwmodules.

Inbouwdozen voor een holle wand gebruik je bij ‘valse muren’, bijvoorbeeld een voorzetwand in gipskartonplaten. Je herkent ze aan hun afgeronde hoeken. Hollewanddozen zijn niet combineerbaar met elkaar. Voor een groep van 2, 3 of meer modules moet je dus een aparte doos aankopen.

Een inbouwdoos voor een volle wand (links) en een holle wand (rechts).

Een inbouwdoos voor een volle wand (links) en een holle wand (rechts).

Inbouwbakjes samenvoegen

Zoals hierboven reeds gezegd, is het mogelijk om twee inbouwbakjes voor een volle wand te combineren tot een dubbele inbouwdoos. Hoe je dat doet, hangt af van de positionering.

Wil je twee doosjes naast elkaar plaatsen (horizontaal), dan klik je ze simpelweg aan elkaar.

Wil je twee doosjes onder elkaar (verticaal), dan verwijder je best de zijkanten die elkaar raken. Voor het bovenste bakje is dat de onderkant, voor het onderste de bovenkant. Nadien klik je beide helften in elkaar.

Voorbeeld van twee samengevoegde inbouwbakjes voor een verticale montage. Foto bron

Voorbeeld van twee samengevoegde inbouwbakjes voor een verticale montage. Foto bron

Hoogte

Misschien ook niet onbelangrijk is de inbouwhoogte. Stopcontacten of schakelaars die te hoog/laag staan, zorgen voor frustraties. Houd daarom rekening met deze standaarden:

 • Stopcontacten: 20 à 30 cm van de afgewerkte vloer
 • Schakelaars en drukknoppen: 100 à 120 cm van de afgewerkte vloer

Vergeet niet dat het hier gaat om de afgewerkte vloer. Wie tijdens de ruwbouwfase de positie van alle inbouwdoosjes gaat aftekenen, moet dus rekening houden met de dikte van de vloerisolatie, chape en vloerbekleding.

Montage

De montage van inbouwdozen voor een volle wand vraagt wat slijp- en kapwerk:

 1. Teken de vorm van het bakje af op de muur. Dat mag een ruwe vorm zijn die wat groter is dan de eigenlijke afmetingen. Er moet immers nog ruimte zijn voor het bevestigingsmiddel.
 2. Gebruik een haakse slijper met diamantblad om de contouren uit te slijpen. Vergeet zeker je veiligheidsuitrusting niet: een mondmasker, veiligheidsbril en oordoppen.
 3. Kap de overtollige stenen weg met een beitel. Pas de inbouwbakjes in de openingen om te controleren of er voldoende ruimte is.
 4. Maak de gaten proper met water en een borstel. Het water voorkomt dat het hechtingsmiddel te snel uitdroogt.
 5. Gebruik hechtingsgips of mortel om de inbouwdozen in de muur te fixeren. Houd de openingen naar de kabelsleuven vrij. Controleer de rechtheid met een waterpas.

Voor de bevestiging van hollewanddozen gebruik je onderstaande instructies:

 1. Teken het middelpunt van de inbouwdoosjes op de gipskartonplaat.
 2. Boor de gaten met een klokboor. De meeste inbouwdozen voor een holle wand hebben een boordiameter van 68mm.
 3. Plaats het doosje in het gat en gebruik de schroeven om het te fixeren.
Vergeet niet om de kabel door de opening te trekken bij de installatie van een hollewanddoos. Foto bron

Vergeet niet om de kabel door de opening te trekken bij de installatie van een hollewanddoos. Foto bron

Speciale inbouwdozen

Naast de klassieke inbouwdozen voor volle en holle wanden, zijn er nog enkele speciale modellen.

Sommige domoticamerken hebben bijvoorbeeld aangepaste doosjes voor hun componenten. Er zijn ook luchtdichte inbouwdozen die ontworpen zijn voor passiefhuizen. Daarnaast vraagt een elektrische kookplaat een aangepaste aansluitdoos.

Andere toepassingen

Deze kunststof bakjes worden niet alleen gebruikt voor stopcontacten, schakelaars of drukknoppen. Er zijn veel meer mogelijkheden.

Je kan bijvoorbeeld een centraaldoos gebruiken boven een lichtpunt in het plafond om alle draden netjes weg te werken. Die zijn ook geschikt voor ongebruikte aansluitingen. Wil je bijvoorbeeld binnen enkele jaren geautomatiseerde gordijnen of jaloezieën? Breng dan tijdens de bouwfase de juiste bekabeling naar de ramen en verstop ze in een centraaldoos.

Inbouwdozen in onze webshop?
Naar inbouwdozen

Share your thoughts with us!