Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

Interieuradvies van interieurarchitect Boye Mutsaerts

We streven allemaal naar een interieur waarin we ons thuis voelen. Hoe dit wordt ingevuld is voor een groot stuk persoonlijk. Aan de andere kant zijn er algemene interieurtips en adviezen die overal van pas komen. Interieurarchitect Boye Mutsaerts van Casanu houdt zich dagelijks bezig met het inrichten van binnenruimtes. In een beknopt interview wisten wij met dmLights enkele van zijn interieurvuistregels los te weken.

Casanu in het kort

Boye Mutsaerts Casanu

Boye Mutsaerts

Casanu is een Nederlands architectenbureau dat zijn dagen vult met het vormen van sfeervolle interieurs. Vanuit het hoofdkwartier in Vogelenzang houdt het zich bezig met particuliere woonhuizen, luxueuze kantoorprojecten en winkelinrichtingen. Het bedrijf dat in 1999 werd overgenomen door Boye Mutsaerts, beperkt zich niet tot de landsgrenzen, ook in het buitenland heeft de firma al talrijke projecten op haar naam staan.

Elk project begint bij de routing; er wordt bepaald waar de binnenwanden komen te staan. Vervolgens komt het licht- en elektraplan reeds aan bod. Casanu volgt het hele project steeds kort en persoonlijk op. In een eerste gesprek wordt immers een overzicht gemaakt van de wensen en eisen van de klant. Op die basis wordt de rest van het project vervolgens gebouwd.

Het interview

dmLights: Op je website staat te lezen dat je streeft naar onherkenbaarheid hoewel er vaak wel ergens een rode draad terug te vinden is. Wat bedoel je hier precies mee, hoe creëer je deze rode draad?

Boye Mutsaerts: “Veel designers gebruiken in hun projecten steeds weer terugkerende elementen zoals bepaalde materialen, deurbeslag, bepaald sanitair et cetera et cetera.

Ik probeer daarentegen zoveel mogelijk iets niet meer toe te passen wat ik al eerder heb toegepast. Meer dan 90% van mijn opdrachten komen voort uit recommandatie dus vind ik het goed dat als deze relaties bij elkaar over de vloer komen ze steeds weer iets nieuws zien. Dat dwingt mij steeds weer om op zoek te gaan naar nieuwe materialen en nieuwe producten, dat houdt het leuk en spannend.

De rode draad is een mix van oude en nieuwe producten en interieurs maken die niet uit een boekje komen en zich lastig in een bepaald hokje te plaatsen zijn.”

Flos Zeppelin Casanu

“Ik ga steeds op zoek naar nieuwe materialen en producten.”

dmLights: Als mensen thuis zelf een lichtplan (willen) maken, waar zou je hen dan voor waarschuwen? Welke fouten worden hierbij het meest gemaakt?

Boye Mutsaerts: “Zorg voor een mix van licht; direct en indirect, spot en ‘flood’. Pas heel erg op met spaarlampen en LED-verlichting, zeker in het goedkope segment. Je kunt naar mijn mening (voorlopig) beter halogeen in een woning toepassen. Er zijn slechts heel weinig LED-lampen welke kunnen tippen aan halogeenverlichting. Een dimbare warme LED-lijn als accentverlichting kan natuurlijk wel een mooie aanvulling zijn. Licht is mooi als er ook schaduw is.”

Flos Ktribe tafellamp Casanu

Volgens Boye Mutsaerts is licht pas mooi wanneer er ook schaduw is.

dmLights: Je hebt ondertussen al 21 badkamers op je palmares staan. Welke zijn de eisen inzake verlichting in de badkamer en hoe voldoe je hieraan? Gaat het hier eerder om functionaliteit of sfeer, of beiden?

Boye Mutsaerts: “In de badkamer is veiligheid natuurlijk belangrijk. Daarnaast kun je in een badkamer een hogere helderheid toepassen dan in de rest van de woning. Verdeel het licht niet in te veel schakelgroepen omdat in de praktijk meestal alles tegelijk aan kan.

Verder is de verlichting bij de spiegel belangrijk. Niet alleen van boven aangezien er dan een schaduw op het gezicht ontstaat. Spots in combinatie met wandverlichting is beter dan enkel spots. Daarnaast brengt deze combinatie ook meer sfeer.”

Badkamer Hengelo Casanu Boye Mutsaerts

Nachtverlichting in de wand, een lichtlijn vanuit de onderzijde van de spiegel en vanuit het plafond.

dmLights: Verschillen de klanten hun eisen voor verlichting tussen de soorten armaturen (inbouwarmaturen, tafellampen, staande lampen, etc.)?

Boye Mutsaerts: “Cliënten zijn vaak niet bereid te veel budget uit te trekken voor de inbouw-/basisverlichting terwijl een mooie tafellamp of staande lamp best EUR 1.500,- mag kosten. Dit komt vaak voort uit een stukje onwetendheid. Als je hun vervolgens het verschil tussen de verschillende spots laat zien wijzigen ze hun standpunt.

Voor een mooie lamp in een entreehal of boven een tafel zijn te veel mensen eerder geneigd een hoger bedrag te betalen.”

Landhuis Twente Casanu Boye Mutsaerts

Klanten willen vaak ten onrechte weinig geld uitgeven aan inbouwarmaturen, aldus Boye Mutsaerts

dmLights: Een staande lamp die het salon in de woonkamer vergezeld, waar plaats je deze volgens jou het best? En met welke factoren moet je rekening houden bij het kiezen van zo’n staande lamp?

Boye Mutsaerts: “De positie van een staande lamp hangt natuurlijk af van de inrichting. Daarnaast heeft ook het type staanlamp een invloed: Is het enkel een ‘uplighter’ of verspreidt de lamp licht in meerdere richtingen (lateraal en/of neerwaarts)?

Indien een ‘uplighter’ in de buurt staat van een wand kan het licht hierop geprojecteerd worden, hetgeen het licht interessanter maakt. Over het algemeen vind ik een ‘uplighter’ vaak mooi in een hoek, de plek waar meestal juist geen wandlamp past.”

Landhuis Twente Casanu Boye Mutsaerts

“Vaak prefereer ik een staande lamp in de hoek van een ruimte.”

dmLights: Heb je zelf favoriete designlampen of merken van designverlichting?

Boye Mutsaerts: “Het aanbod in designverlichting is enorm groot en er komt steeds meer bij. Ook hiervoor geldt dat ik voor elk project weer naar nieuwe ontwerpen zoek en deze combineer met hier en daar een mooie klassieker. Ik vind dat er over het algemeen te weinig aandacht is voor wandverlichting.”

Boerderij Belgie Casanu Boye Mutsaerts

Wandverlichting wordt volgens Boye Mutsaerts ondergewaardeerd.

dmLights: Er zijn verschillende tinten wit licht beschikbaar (van koel tot warm wit licht). Welke verschillen in gebruik en opvatting vindt je hiertussen? Heb je zelf een voorkeur?

Boye Mutsaerts: “Voor in een woning zoek ik meestal naar warm wit licht; kleurtemperatuur 2700K. Voor een werkplek mag het licht iets koeler zijn.”

Flos Ktribe tafellamp Casanu

“In een woning kies ik meestal voor warm wit licht.”

dmLights: Kan je onze lezers enkele tips geven om tot een sfeervol interieur te komen?

Boye Mutsaerts: “Zorg voor een goede routing en breng een of meerdere zichtlijnen aan. Maak een inventarisatie van elementen die je mooi vindt en bepaal welke bij elkaar een goede harmonie vormen. Stel een combinatie van materialen samen en zorg hier en daar voor een contrast.

Met het lichtplan maak of breek je de sfeer. Een combinatie van directe en indirecte verlichting, schakelbaar in (dimbare) groepen brengen spanning en sfeer in de woonomgeving.”

Boerderij Belgie Casanu Boye Mutsaerts

Het lichtplan is allesbepalend voor de sfeer, aldus Boye Mutsaerts.


Het woord van een specialist is altijd leerrijk. Wat we zoal meenemen van het interview met Boye Mutsaerts is dat je de verschillende types licht (indirect en direct) moet combineren om een harmonieus geheel te bekomen en dat je ruimte voor schaduw moet voorzien, pas dan wordt verlichting echt top.

Tags | , ,

Share your thoughts with us!