Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

Interieurarchitecte Emmy van Dantzig gaat voor persoonlijke interieurs

Maak van je woning geen toonzaal voor designspullen. Verwerk er naast design ook persoonlijke zaken in en durf diverse stijlen met elkaar te mengen. Dat is waar interieurarchitecte Emmy van Dantzig voor ijvert. Hoe je dit op een doordachte wijze doet, vertelde ze zelf in een leerrijk interview.

Emmy van Dantzig in het kort

Emmy Van Dantzig interieurarchitecteDe Nederlandse Emmy van Dantzig staat voor een karakteristiek interieurontwerp en alles wat daarbij komt kijken. Vanuit haar kantoor in Amsterdam kan je beroep op haar doen voor interieuradvies, fotostyling en journalistiek.

Bij Emmy van Dantzig kan je terecht wanneer je een volledig andere inrichting wenst maar ook voor simpele tips om je interieur een boost te geven. Achteraf krijg je van haar diverse moodboards vol inspiratie die je meteen op weg helpen.

Emmy houdt van ‘design’ maar wil mensen ervoor behoeden om het te veel het interieur te laten domineren. Ze differentieert zich van haar concurrenten door de aandacht voor persoonlijkheid in een woning.

De inrichting moet uiting geven aan de personen die erin wonen. Daarom ook dat ze niet twijfelt om verschillende stijlen en kleuren dartel door elkaar te gebruiken.

Het interview

dmLights: Met welke zaken maak je een interieur persoonlijk? Welke dingen kan je hiervoor toevoegen?

Emmy van Dantzig: “Je maakt een interieur persoonlijk met kunst, boeken en dingen die je dierbaar zijn. Alleen al het feit dat jij voor een bepaald kunstwerk kiest, zegt iets over jezelf.

Ik vind huizen vandaag de dag vaak veel te veel op een showroom lijken. Je ziet in veel gevallen geen boeken, geen planten, geen zelfgemaakte dingen. De tijd van 100 foto’s van je kinderen aan de muur hebben we wel een beetje gehad, vind ik. Er blijven genoeg andere persoonlijke dingen over om aan een interieur toe te voegen.

Maar nogmaals, een bijzondere foto die wat zegt over waar je van houdt, vind ik een goed voorbeeld van iets persoonlijks.

Je maakt een interieur ook persoonlijk door aan een collectie prachtig design iets ouds en authentieks toe te voegen, iets dat je altijd al had. Dat mag dan zelfs een enigszins andere stijl hebben. Let wel op: dat wat je toevoegt moet natuurlijk niet als een vlag op een modderschuit bij de rest staan. Het moet met andere woorden passen in het geheel.”

Emmy van Dantzig interieur

Voeg iets authentieks toe om die persoonlijke toets te geven, zoals hier met dit bijzettafeltje.

dmLights: Waarom vind je het belangrijk om een interieur te voorzien van persoonlijke elementen?

Emmy van Dantzig: “Het is zo belangrijk om persoonlijke elementen toe te voegen omdat je je juist daarmee onderscheidt. In geval van een stoel van Charles Ray Eames, een tafel van Bertjan Pot, een bank van Roderick Vos of een kast van Piet-Hein Eek, ligt de uitstraling behoorlijk vast. Het meubelstuk vertegenwoordigt in de eerste plaats het imago van de ontwerper.

Wanneer je niet al te veel voort borduurt op dit imago, maar ter afwisseling daar iets heel anders – wat bij wijze van spreken niet direct afkomstig is van een designer – aan toevoegt, breng je een sfeer teweeg die meer eigen/persoonlijker is. En daar gaat het toch om! Een huis moet eigen zijn en geen afspiegeling van gevierde ontwerpers. Zorg dat voornamelijk jouw imago vertegenwoordigd wordt in je interieur.”

Emmy van Dantzig interieur

Je onderscheidt je interieur door persoonlijke elementen zoals dit kunstwerk hier.

dmLights: Mag je volgens jou dingen van verschillende stijlen combineren in één interieur? Waarom wel/waarom (eerder) niet?

Emmy van Dantzig: “Zoals ik eerder al aanhaalde, ben ik voorstander van het combineren van stijlen. Alle elementen moeten natuurlijk wel samengaan. Hetgeen je toevoegt moet hetgeen er al is op een leuke manier opwaarderen.

Laat bij stoelen van Friso Kramer voor Ahrend een tafel met een onderstel van staal lassen. Leg er een blad in een mooie houtsoort op. Op deze wijze combineer je stijlen. Niet alles hoeft van Ahrend te zijn, in dezelfde strakke kantoorstijl. Speel met stijlen die in het verlengde van elkaar liggen.”

Emmy van Dantzig interieur

Emmy van Dantzig mixte hier verschillende soorten stoelen tot een vrolijk geheel.

dmLights: Je gebruikt verschillende houtsoorten voor het creëren van een warme sfeer. Welke voordelen zijn er zo nog aan deze houtsoorten verbonden?

Emmy van Dantzig: “Het combineren van verschillende houtsoorten heeft als voordeel dat je geen monotone uitstraling creëert wanneer er zich in een ruimte veel houtteksturen voordoen.

Laat in sommige gevallen de tekening in het hout zien door het licht te beitsen. Maak in andere gevallen het hout door middel van verf massief. Je blijft natuurlijk zien dat zo’n object van hout is, maar de uitstraling is totaal anders.”

Emmy van Dantzig trap

Combineer verschillende houtsoorten om eentonigheid tegen te gaan.

dmLights: De foto’s op je website tonen dat je graag werkt met verschillende en vaak felle kleurtjes. Welke redenen zijn hieraan verbonden? Vinden sommige mensen dit bovendien niet te druk?

Emmy van Dantzig: “Werken met kleur zorgt voor vrolijkheid. Je ziet tegenwoordig zo veel landelijke, kleurloze interieurs. Dat spreekt zo weinig tot de verbeelding en is in mijn ogen zo weinig karakteristiek.

Het wordt pas te druk als het echt een kakelbont geheel wordt. Je moet zorgen dat kleuren goed op elkaar afgestemd zijn. Sommige details mogen kleur hebben waar je andere elementen best iets soberder houdt.”

Emmy van Dantzig interieur

Een interieur met kleur geeft vrolijkheid.

dmLights: Interieurarchitect Filip Deslee is resoluut tegen accentmuren.

“Het probleem is dat je accentmuren heel snel beu bent. Als je toch kleurrijke accenten aan je interieur wil geven, doe dit dan via decoratiestukken. Deze zijn makkelijk en snel te vervangen, terwijl je bij een accentmuur al verfpotten of behangpapier moet bovenhalen.”

Filip Deslee (uit ‘Interview met interieurarchitect Filip Deslee‘)

Hoe sta je zelf tegenover accentmuren?

Emmy van Dantzig: “Met wanden in accentmuren moet je inderdaad uitkijken. Ik raad dit in sommige gevallen aan.

Soms ben ik er voor om in de slaapkamer de wand achter het bed in een contrasterende kleur te schilderen. Die zie je zelf niet terwijl je in bed ligt, maar het kan de kamer een heel frisse blik geven.

In de meeste gevallen is het echter beter om kleur te verwerken in decoratie. Losse objecten zijn makkelijker te vervangen, wanneer je je interieur een nieuwe draai wil geven.

Kies voor gordijnen in een kleur. Die kunnen eraf als je ze beu bent. Neem een tapijt in kleur.”

Emmy van Dantzig interieur

Verwerk kleurtjes in je decoratie, dit geeft flexibiliteit, aldus Emmy van Dantzig

dmLights: Je geeft ook kleuradvies. Zijn er bepaalde kleuren/tinten die je absoluut niet met elkaar mag combineren?

Emmy van Dantzig: “Ik zal niet zo gauw een veto uitspreken over een bepaalde kleurencombinatie. Soms is het zelfs mooi en toepasselijk wanneer kleuren vloeken. Het kan geestig zijn, een statement geven.

Als alles te mooi op elkaar is afgestemd, wordt het vaak braaf, en voorspelbaar. Speel met kleur. Ben je onzeker over een bepaalde combinatie, leg deze dan voor aan iemand anders.”

Emmy van Dantzig interieur

dmLights: Zijn er interieurblunders die je volgens jou absoluut moet vermijden?

Emmy van Dantzig: “Zorg ervoor dat je op een eigen manier invulling aan het advies geeft. Neem niet klakkeloos over wat iemand anders zegt. Zelfs wanneer het iets is dat erg vaak gezegd en beweerd wordt, en waar menig stylist of ontwerper graag gebruik van maakt.

Blijf bij jezelf. En probeer zoveel mogelijk een eigen signatuur te creëren. Het versterkt je geloofwaardigheid en je professionaliteit.

Een blunder voor een ontwerper is het te veel je eigen ding doen terwijl de klant eigenlijk iets heel anders wil. Ontwerpers moeten hier goed op letten.”

Emmy van Dantzig interieur

“Neem niet klakkeloos over wat iemand anders zegt, vertaal het advies naar jouw smaak.”

dmLights: Heb je zelf favoriete designlampen/-merken/-klassiekers?

Emmy van Dantzig: “Mijn favoriete designlampen vind je toch wel tussen de ontwerpen voor Flos, voor Artemide, en bijvoorbeeld de lamp van Bouroullec voor Vitra.

Maar er zijn nog steeds veel oude lampen van vroeger op de markt die heel mooi zijn. Bijvoorbeeld zo’n prachtig ontwerp van Siemens. Waar zie je dat nog?”

Ronan Erwan Bouroullec lamp Vitra

De lamp van de Bouroullec broers voor Vitra is een van mijn favorieten, aldus Emmy.

Siemens lamp

Een oude Siemens hanglamp.


Je hebt dus niet enkel splinternieuw design nodig om tot een leuk interieur te komen. Soms kan zelfs een oud kastje, dat dreigde op de vuilnis te belanden, een meerwaarde betekenen voor je interieur.

Verder moeten volgens Emmy van Dantzig niet alle elementen (meubilair, verlichting, decoratie,…) in eenzelfde strakke stijl in het interieur neergezet worden. Vrolijk je woning op door felle kleurtjes en uiteenlopende stijlen met elkaar te combineren. Zorg er wel voor dat het gehele plaatje klopt. Vertrouw op jezelf. Je zal gauw genoeg merken wanneer er iets uit de toon valt.

Foto’s artikel: Jansje Klazinga

Share your thoughts with us!