Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

28

okt
2020

No Comments

In Interieurinspiratie

By Elke Leemans

Interieurtrend: wabi sabi

On 28, okt 2020 | No Comments | In Interieurinspiratie | By Elke Leemans

Ken jij wabi sabi al? Deze eeuwenoude Japanse manier van leven heeft zich ontpopt tot een populaire interieurtrend. In een wabi sabi interieur draait het om authenticiteit, imperfectie en vergankelijkheid. In dit artikel vertellen we je hoe je deze trend toepast in je eigen interieur.

Goed nieuws voor wie genoeg heeft van al die perfecte interieurfoto’s op Instagram en Pinterest. De wabi sabi mindset laat zich namelijk best omschrijven als het omarmen van de schoonheid van imperfectie. Het concept is ontstaan in Japan en de betekenis ervan heeft zich doorheen de tijd ontwikkeld. Binnen een interieurcontext houdt het in dat een voorwerp of een ruimte nooit 100% perfect is en dat de schoonheid ervan schuilt in zijn imperfectie. Eenvoud, authenticiteit en de natuur staan centraal.

Marset Ginger

Omdat je onvolmaaktheden omarmt, zorgt een wabi sabi interieur voor rust in je huis en in je hoofd. Je hoeft dus niet langer te piekeren over een krasje op de muur of een gebarsten vaas, want deze imperfecties creëren net een uniek statement in huis. Laat je inspireren door deze intrigerende filosofie en maak van je interieur in een handomdraai een ontspannen thuis.

Ruwe materialen en organische vormen

De natuur en haar bijhorende processen is de belangrijkste inspiratiebron voor een wabi sabi interieur. Ruwe materialen zoals hout, beton of steen, liefst in hun natuurlijke staat, voelen zich hier als een vis in het water. Ook getextureerde linnen stoffen en gebruikt aardewerk doen het goed in deze interieurstijl. Ga niet voor perfect ronde of symmetrische meubels, maar opteer voor unieke, organische vormen die een gevoel van eigenheid uitstralen.

Foscarini Aplomb

Warme aardetinten

Felle kleuren of drukke patronen worden best vermeden in een wabi sabi interieur. Creëer daarentegen met behulp van donkere aardetinten en zachte crèmekleuren een ontspannen sfeertje. Warm beige, gebroken wit en koelere grijstinten passen hier bijvoorbeeld ook perfect bij. Wil je graag wat contrast aanbrengen, leg dan een okergeel accent of plaats enkele accessoires met een zachte pasteltint in de ruimte.

Muuto Tip

Terug naar de basis

Een belangrijk principe van een wabi sabi levensstijl is minimalisme. Deze interieurtrend keert zich af tegen de consumptiemaatschappij en verkiest spaarzaam ingerichte ruimtes. Weg dus met alle rommel in huis en stoppen met het doelloos aankopen van spullen. Kies voor kwaliteitsvolle, duurzame meubels met een eenvoudig ontwerp en denk bewust na over wat je in je interieur plaatst. Voorwerpen met een ziel, zoals vondsten op de lokale rommelmarkt of erfstukken van je grootouders, zorgen voor de ideale doorleefde aanvulling in huis.

andtradition

Sfeervol, dimbaar licht

Dimbare verlichting met een warm witte lichtkleur schept een gemoedelijke sfeer. Zoals bij de rest van je interieur kan je hier kiezen voor lampen gemaakt van natuurlijke materialen zoals beton, hout of karton. Ook koperkleurige lampen zijn een leuke optie, omdat ze perfect passen bij de warme aardetinten die zo eigen zijn aan een wabi sabi interieur. Tafellampjes en kaarslicht voorkomen dat de leefruimte te fel verlicht wordt en vormen daardoor een goede aanvulling op de algemene verlichting in de ruimte.

Muuto Leaf

 Verander je manier van denken

Als het goed is zorgt een wabi sabi interieur voor een gevoel van rust en harmonie. Het leidt tot dankbaarheid voor hetgeen je hebt, in plaats van je blind te staren op de dingen die er niet zijn. Deze verschuiving in je manier van denken zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt in het hier-en-nu. Reden te meer dus om je te laten inspireren door deze nieuwe kijk op de wereld en te starten met de creatie van een rustgevende thuis.

Frama Cone Lights

Herken jij jouw interieur in de wabi sabi trend? Laat het ons weten in de comments en vertel ons welke elementen jij hebt gecombineerd om deze hippe stijl te creëren.

Share your thoughts with us!