Image Image Image Image Image
 • Vlaams
 • Nederlands
 • English
 • Deutsch
 • Français
 • עברית
Scroll to Top

To Top

22

aug
2018

No Comments

In Technische Tips

By Steven Roziers

Internet in huis: UTP-kabels plaatsen en aansluiten

On 22, aug 2018 | No Comments | In Technische Tips | By Steven Roziers

Ben je bezig met een nieuwbouw of een grondige renovatie? Dan mag je de internetaansluiting niet vergeten. Want tegenwoordig zijn verschillende apparaten verbonden met het web: desktops, televisies, spelconsoles … noem maar op.

Die internetverbinding gebeurt vaak via een UTP-kabel. Maar wat is dat precies? En welke soorten zijn er? Wij goten alle antwoorden in een artikel.

Wat is een UTP-kabel?

UTP staat voor ‘Unshielded Twisted Pair’. Het is een netwerkkabel die bestaat uit 8 aders, opgedeeld in duo’s (met de kleuren blauw, groen, oranje en bruin).

Er zijn nog andere kabels om data te transfereren, zoals een Coax- of glasvezelkabel, maar UTP wordt doorgaans gebruikt voor internetverbindingen.

UTP-kabels behoren tot de binneninstallatie van je internetverbinding. De internetprovider voorziet een aftakkabel van het distributiepunt naar je woning. Daar plaatst hij een netwerkverdeler/modem. Van daaruit vertrekken UTP-kabels naar de verschillende kamers. Die moet je zelf voorzien (of je elektricien).

Het aantal UTP-uitgangen op de standaard modem is eerder beperkt. In grote woningen is dat een probleem. Voor extra uitgangen is een switch een oplossing.

Soorten datakabels

UTP is slechts één soort Twister Pair kabel voor datanetwerken. Er zijn ook nog FTP-kabels met een extra beschermende folie. Die folie kan rond individuele circuits, rond de volledige bedrading of beide voorzien worden.

Onderstaande afbeelding toont het verschil:

utp-kabels

Vergelijking van de verschillende soorten UTP/FTP kabels.

Welk type datakabel je kiest, is een persoonlijke keuze. Op plaatsen waar veel kabels bij elkaar komen, zal een FTP-kabel een zuiverder signaal behouden. Want de folie beschermt tegen elektromagnetische storingen.

Snelheden

Een snelle internetverbinding is tegenwoordig bijna een basisbehoefte geworden, net als onderdak en voeding. Voor een optimale snelheid hou je best rekening met het type UTP-kabel dat je koopt.

Dit is een overzicht van de snelheden van de meest populaire types:

Type Snelheid Bandbreedte
CAT5 Tot 100 Mbit/s 100mhz
CAT5E Tot 1000 Mbit/s 100mhz
CAT6 Tot 1000 Mbit/s 250mhz
CAT6A Tot 10.000 Mbit/s 500mhz
CAT7 Tot 10.000 Mbit/s 600mhz

Wat meer informatie over bovenstaande tabel:

 • Snelheid wordt uitgedrukt in Mbit/s. Dat is niet te verwarren met Megabytes (MB). Er gaan 8 Mbits in 1 Megabyte. Hoger is beter.
 • Bandbreedte is de hoeveelheid data die over een bepaalde verbinding kan worden overgedragen. Vergelijk het met een autostrade. CAT5E en CAT6 hebben dezelfde maximumsnelheid, maar CAT6 heeft meerdere baanvakken (hogere bandbreedte) waardoor er een hogere datatransfer mogelijk is.

Welke internetkabel heb je nodig voor Telenet, Proximus of een andere provider? Wel, wij raden minstens een CAT5E aan. Maar met het oog op de toekomst is het geen slecht idee om te investeren in een CAT6 of CAT6A kabel. Die zijn iets duurder in aankoop, maar laten binnen enkele jaren hogere snelheden toe.

Maximumlengte

Des te langer de datakabel, des te slechter het signaal. Er is namelijk altijd een beetje weerstand en storingen die de kwaliteit doen dalen. Daarom moet je rekening houden met een maximumlengte van 100 meter per kabel. Dat is meer dan voldoende voor een doorsnee woning. Het plaatsen van UTP-kabels in grotere projecten, zoals een kantoorgebouw, vraagt soms wat extra planning.

Waar moet je een aansluiting voorzien?

Overal waar je internet wil, is een data-aansluiting nodig. Denk daarom even na over de verschillende apparaten die je gebruikt:

 • Desktops
 • Netwerkprinters
 • Smart TV’s
 • Spelconsoles
 • Decoders voor digitale televisie

De woonkamer en bureau zijn voor de hand liggende plaatsen om een internetaansluiting te voorzien. Maar denk ook aan de slaapkamers. Misschien willen je kinderen ooit een laptop of smart speaker inpluggen.

Wachtleidingen zijn ook geen overbodige luxe. Zo kan je later nog eenvoudig een extra UTP-kabel trekken.

Een UTP-kabel aansluiten

Een UTP-kabel aansluiten is niet zo moeilijk. Maar het vraagt wel wat fijn handwerk.

Zo ga je te werk:

1 – Kabel strippen

Strip de UTP-kabel zodat de gekleurde aders zichtbaar zijn. Verwijder enkel de buitenmantel. Individuele aders moet je niet strippen.

2 – Volgorde bepalen

Draai de aders uit elkaar en leg ze op volgorde (van links naar rechts): wit/oranje, oranje, wit/groen, blauw, blauw/wit, groen, bruin/wit, bruin. Knip ze daarna op dezelfde lengte.

UTP-kabel

Volgorde kleuren UTP-kabel. Foto bron

3 – RJ45 connector aansluiten

Verbind de aders in de juiste volgorde met de RJ45 connector van de contactdoos. Controleer of alles goed vast zit.

Tip: om plaats te besparen en sneller te werken, kan je dubbele contactdozen kopen. We hebben tevens kabels die twee UTP’s bundelen.

Jouw internetaansluiting, onze webshop

In onze webshop vind je alle materiaal voor internetaansluitingen:

Share your thoughts with us!