Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

Interview interieurarchitect Anthony Boelaert

Het is weeral een tijdje geleden dat we een interview gepubliceerd hebben. Maar, met interieurarchitect en designer Anthony Boelaert wisten we een prijsbeest te strikken. Letterlijk! Voor de Dark Znow mocht hij in november nog een Interior Innovation award in ontvangst nemen.

Anthony Boelaert is een bezige bij. Naast zijn werk als interieurarchitect houdt hij zich ook bezig met productontwikkeling. Toch wisten we een paar minuten van zijn kostbare tijd af te snoepen om hem te interviewen over zijn samenwerking met Dark, maar ook over zijn visie op interieur en verlichting. Maar laten we Anthony eerst even aan u voorstellen.

Anthony Boelaert in het kort

Anthony Boelaert is als interieurarchitect gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van horeca-projecten, gaande van bars tot restaurants en dit op zeer grote schaal. Ook de chiquere private interieurs en detailhandels neemt hij met plezier onder handen. Momenteel is hij ook bezig aan een megaproject in de Ghelamco Arena in Gent, waar hij instaat voor de inrichting van meer dan 10.000m² interieur. Afwerking en detail spelen bij al zijn projecten een grote rol.

Een ander belangrijk aspect is de stijl. Er wordt vaak gezegd dat over smaak en kleur niet te discussiëren valt, maar klanten die aankloppen bij Anthony Boelaert moeten toch overtuigd zijn van één van de twee stijlen waarin hij werkt. Zijn interieurs worden steeds opgetrokken in een metropolitan/grootstedelijke stijl ofwel rond een Long Island/beach gevoel. Boelaert heeft dan ook als doel een huisstijl en een écht merk neer te zetten. Zijn motto: “If you love it, then let’s do it!”

Bistro de Paris

Bistro de Paris, één van de pareltjes die Boelaert inrichtte.

Het interview

dmLights: Eerst en vooral proficiat met de Interior Innovation Award die je recent in ontvangst mocht nemen. Je ontving hem voor de Znow, die je ontwierp voor Dark. Hoe kwam je bij hen terecht?

Reeds jaren grijp ik af en toe naar een Dark product. Meestal ging het dan om een eyecatcher. Dark staat gekend om hun eerder uitgesproken armaturen. Na twee totaalprojecten gerealiseerd te hebben met the Dark family in 2013 en 2014, heb ik voorgesteld om eens enkele van mijn ideeën te presenteren met het oog op eventuele ontwikkeling.

dmLights: De Dark Znow ziet er tegelijk sober én speciaal uit. Wat is het opzet achter deze opmerkelijke lamp/spot?

Ik start bij productontwikkeling telkens met één vraag: “Waar heb ik gebrek aan bij ontwerpen van een totaalinterieur?”. Het lijkt logisch dat er van dit type lampen meer zouden moeten zijn, maar niets is minder waar. Een sobere opbouwspot die én een lichtbundel op de grond werpt en tegelijk een leuk vlekkenlicht kan werpen, door middel van een richtbare spiegel, bestaat quasi niet. Ik heb van dezelfde lamp ook al de dubbele en rechthoekige versies ontworpen die in de Znow-collectie zullen uitkomen. Dark heeft deze dan ook al snel auteursrechtelijk beschermd (knipoogt).

Dark Znow

Hier zie je duidelijk het ‘vlekkenlicht’, waar Boelaert het over heeft.

dmLights: Mogen we in de toekomst nog meer ontwerpen van jouw hand verwachten in de wereld van de designverlichting? Zo ja, zijn er al concrete plannen?

Op mijn kantoor heb ik, aan de hand van een 3D voorstelling, vier verschillende ontwerpen van armaturen onthuld aan Marnick Smessaert (oprichter Dark) en Christophe Noë (marketing manager Dark). De ontwerpen vielen duidelijk in de smaak, want Marnick kreeg er naar eigen zeggen ‘kiekenvel’ van. De volgende dag kreeg ik zelfs een bericht dat hij er niet van geslapen had. De Znow is dus niet het laatste ontwerp voor Dark… more to come.

Naast Dark zijn er nog twee verlichtingsproducenten die mij hebben aangesproken, maar daarover is nog niets concreet. Wie weet komen er nog Anthony Boelaert armaturen in de catalogi, maar niets is zeker.

dmLights: De Znow kan gerust als een innovatie op gebied van verlichting gezien worden. Maar, hoe zie je verlichting in het algemeen verder evolueren de komende jaren?

Ik denk dat er meer terug gegrepen zal worden naar de track systemen. Deze zijn al een tijdje terug aan een opmars bezig. De typische 3 fasenrail, die vroeger eerder als kunstgalerijverlichting werd gezien, heeft nu ook verschillende toepassingen met inbouwrails en vele verschillende click-on armaturen. Hier kan nog erg creatief mee omgesprongen worden naar de toekomst toe. Vooral het modulaire is interessant voor de bouwheer zelf, wanneer hij een andere opstelling van interieur wil.

Track systems

Anthony Boelaert gebruikt nu al modulaire railsystemen in zijn ontwerpen.

dmLights: En interieurvormgeving an sich? Staan er ons daar grote veranderingen te wachten?

Elke zoveel jaar verandert de algemene trend zowat. Na het minimalistische kregen we het eclectische, wat nu al meer de ‘hipster’ stijl is geworden. Deze stijl zal nog wel even meegaan, maar echt tijdloos is het niet. De volgende trend is terug wat strakker. Er wordt binnenkort vaker gegrepen naar asymmetrische vormen en driehoeksgeometrie (een trend die wij ook al wisten te voorspellen). Veel black and white en vooral de mix met mooie, natuurlijke materialen, kwaliteitsvolle meubelen en vooral verlichting.

Interieur

Zwart-wit, natuurlijke materialen, kwaliteitsvolle meubelen en verlichting. Check!

dmLights: Zelf hanteer je een eerder luxueuze stijl, met natuurlijke materialen en flink wat designlampen. Heb je een favoriet merk of een favoriete designer op gebied van verlichting?

Ik heb ondertussen al mooie samenwerkingen gehad met verschillende producenten. Een favoriet noemen, tja, dat ligt dus een beetje moeilijk. Ik ben al een trouwe Kreon klant van dag één en zal dit ook blijven. Maar, zoals gezegd heb ik meerdere ‘goede vrienden’ in deze wereld.

dmLights: Om af te sluiten misschien nog een tip voor onze lezers. Hoe kan je diezelfde luxueuze ‘feel’ bekomen, zonder daarvoor je ganse bankrekening te moeten plunderen?

Als het betaalbaar moet zijn, dan moet je je focussen op één of twee duurdere stukken per ruimte, die je als eyecatcher kan beschouwen. De rest vul je aan met traditionele inbouwspotjes met een heel fijn, wit randje, zodat het lijkt alosf deze verdwijnen in het plafond. De Deep Ringo van Deltalight, de Lotis ES50 van Modular of de Borderline van Orbit zijn hier perfect voor. Dit zijn spotjes die geen aandacht vragen en enkel hun dienst doen als algemene verlichting.

Luxe villa

Het luxueuze gevoel is nooit ver weg bij Anthony Boelaert

Door met een GU10 fitting te werken, kan je starten met goedkope halogeenspotjes, om deze later te vervangen door wat duurdere, kwalitatieve LED spots. Zo heb je meteen je mooi afgewerkte verlichting en kan je later besparen op je energiefactuur. Uiteraard moet je wel afwerken met links of rechts één of twee mooie hanglampen, een inbouwprofiel en/of een staanlamp. Anders wordt het wel erg saai…


Wil je helemaal mee zijn met de interieur- en verlichtingstrends van de komende jaren, investeer dan in railverlichting. De modulaire systemen zorgen ervoor dat je je verlichting makkelijk kan aanpassen aan een verandering van interieur. Voorts gaan we binnenkort veel geometrische patronen en asymetrische vlakken zien.

Om zelf een luxueuze interieurstijl te bekomen, zonder je bankrekening te plunderen, hou je je basisverlichting best sober. Zo houd je nog wat geld over voor één of twee duurdere eyecatchers, die je interieur een boost kunnen geven.

Share your thoughts with us!