Image Image Image Image Image
 • Vlaams
 • Nederlands
 • English
 • Deutsch
 • Français
 • עברית
Scroll to Top

To Top

Interview met Elmi interieur en meubelontwerp

On 17, jun 2015 | 9 Comments | In Interieurinspiratie, Interviews @nl | By

Ooit al gehoord van een interieur speeddate? Ik alleszins niet. Voor zulk evenement en een heleboel andere interieurgerelateerde zaken kan je terecht bij Elmi interieur en meubelontwerp. Wij mochten haar enkele vraagjes rond interieurdesign stellen in een kleine “speeddate”. Wat daaruit voortkwam, lees je verder in dit artikel.

Elmi interieur en meubelontwerp in het kort

Elmi foto en logoElmi interieur en meubelontwerp is een innovatieve zaak in Eindhoven, voortgestuwd door Elmi Jansen. Haar grote passie is, hoe kan het ook anders, ontwerpen. Al haar ontwerpen vertrekken van de individuele wensen van de klant, geen enkel interieurontwerp is hetzelfde. Van daaruit werkt ze naar een tijdloos en sfeervol ontwerp waarbij functionaliteit voorop staat.

Weet je niet precies hoe je je woonkamer moet indelen, welke kleur zetel je best kiest, of waar je de nodige decoratie moet aanbrengen? Voor al die zaken, van particulier tot zakelijke klant, kan je aankloppen bij Elmi.

Het interview

dmlights: Als je 5 waarden (aandachtspunten) moet opgeven die je belangrijk vindt bij het vormen van een interieur, welke zijn dat dan?

Elmi Jansen: “Er zijn verscheidene punten die belangrijk zijn bij het vormen van een interieur. Persoonlijk vind ik deze de belangrijkste:

 • Lichtinval door natuurlijk daglicht / en diverse bestaande lichtbronnen die aanwezig zijn een belangrijke bepaalde factor in het interieur. Ze bepalen namelijk hoe kleuren en materialen overkomen in de desbetreffende ruimte en bepalen natuurlijk uiteindelijk ook de sfeer.
 • Het lijnenspel en indeling van het pand.
 • De praktische indelingsmogelijkheden van elementen en objecten binnen een ruimte.
 • De karakteristieke of duidelijk zichtbare kenmerken van het pand.
 • Het ontwerp zo toepassen dat ook bestaande elementen en of objecten goed tot hun recht komen.”
Elmi interieur en meubelontwerp project

“Genoeg natuurlijk daglicht is erg belangrijk.”

dmlights: Vind je dat je verschillende stijlen in één interieur kan mengen? Of ben je eerder voorstander van het doorvoeren van eenzelfde stijl?

Elmi Jansen: “Als interieurontwerper ontwerp ik voor iedereen, dat wil zeggen voor mensen die graag één stijl hebben, maar het komt ook vaak voor dat een koppel allebei hun eigen stijl hebben, en dan zit daar de uitdaging in om die stijlen te combineren tot een verrassend goed resultaat. Zodat iedereen zich prettig en vooral thuis voelt in het interieur.”

Elmi interieurontwerp project

Boven de forse houten tafel zien we de elegante Studio Italia Kelly hanglamp.

dmlights: Met welke kleine ingrepen in een interieur kan je toch een grote impact verwezenlijken qua sfeer en indruk?

Elmi Jansen: “Door het op voorhand maken van een lichtplan en het toepassen van kleuraccenten kan je al veel doen. Denk hierbij aan het toevoegen van een accentmuur door deze in een mooi contrasterende kleur te schilderen of behangen. Het kan ook makkelijker, kleuraccenten kan je eveneens brengen door eenzelfde kleur of complementaire kleuren te laten terugkomen in je decoratie en meubilair.

Als finishing touch kan je gaan experimenteren met allerhande decoratiestukken als vloerkleedjes, planten, kussens, etc. Deze kleine aanvullingen maken je interieur compleet af.”

Elmi project Familie Kool

“Felle kleuraccenten kunnen een interieur helemaal opfleuren.”

dmlights: Hoe creëer je een open en modern interieur zonder de knusheid en de mogelijkheid tot privacy te elimineren?

Elmi Jansen: “Door gebruik te maken van (semi)transparante materialen bijvoorbeeld gordijnen/shutters, glazen wanden en deuren kan je in een open ruimte knusheid creëren op bepaalde momenten. Ook het toepassen van bijvoorbeeld planten, roomdividers en lichtbronnen behoort tot een van de mogelijkheden, dit is afhankelijk van de ruimte natuurlijk.”

dmlights: De aanwezigheid van kinderen heeft ongetwijfeld een invloed op de manier van inrichten. Hoe probeer je hier in jouw projecten op te antwoorden? Welke tips kan je dus geven voor een kindvriendelijke woning?

Elmi Jansen: “Als interieurontwerper kom ik dit natuurlijk heel veel tegen gezinnen met kinderen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de leeftijd is van de kinderen. Als het om jonge kinderen gaat, baken ik meestal een hoek af als speelzone. Voor de kinderen is het leuk dat ze net als jou hun eigen plekje hebben. Bovendien zorgt het voor een georganiseerd interieur.

En over organisatie gesproken… Kinderen staan gelijk aan speelgoed, veel speelgoed. Daarom ga ik steeds op zoek naar slimme oplossingen voor het opbergen van speelgoed. Die opbergplaatsen worden tevens zo gekozen dat ze mooi samengaan met de rest van het interieur. Dat laatste geldt trouwens voor de gehele materiaalkeuze van de speelhoek. Zo laat ik soms het materiaal van bijvoorbeeld het tv-meubel of de eettafel terugkomen in de speelhoek.

Wat ook erg tof is in een speelhoek is het aanbrengen van een bord. Krijt- of magneetverf is hiervoor ideaal, het bord wordt zo rechtstreeks verwerkt in de speelhoek zonder dat het ruimte inneemt.”

dmlights: Waar gaat het bij vele mensen mis volgens jou, m.a.w. welke “fouten” in interieurdesign worden het vaakst gemaakt?

Elmi Jansen: “Veel mensen weten zich geen raad met het indelen van hun woning. Te veel spullen, verkeerde combinaties van kleuren en materialen geen eenheid of rust zijn een van de punten die het meeste voorkomen. Vaak weten ze niet hoe ze licht, kleur en materialen moeten combineren en weten dan ook niet waar ze moeten beginnen.

Als interieurontwerper ga ik regelmatig beurzen af om zo up-to-date te zijn van alle ins en outs op het gebied van het interieur, de meeste mensen hebben geen idee wat er tegenwoordig allemaal op de markt is om van hun huis een thuis te maken.”

Elmi tafelontwerp

“Ik bezoek regelmatig beurzen om op de hoogte te blijven van wat er allemaal reilt en zeilt in de sector.”

dmlights: Heb je zelf favoriete designlampen, -meubelen of merken?

Elmi Jansen:Foscarini en Flos zijn twee merken die mij persoonlijk aanspreken.

Op dit moment ben ik achter de schermen overigens bezig met het opzetten van een eigen collectie. Van een van de ontwerpen is reeds een proefmodel gemaakt. Het zijn dus spannende tijden.

Wat betreft meubelen vind ik Design on Stock en Artifort mooie designmeubelen. Voor tafels en kasten etc. ontwerp ik altijd iets persoonlijks voor de klant helemaal passend op hun eisen en wensen en laat deze dan maken door professionele vakmensen.”

Elmi favoriete merken

Foscarini, Flos, Design on Stock en Artifort zijn vier van Elmi’s favoriete merken.

dmlights: We zien op jouw website talrijke mooie interieurschetsen. Maak je die zelf? En hoe worden deze onthaald door jouw klanten?

Elmi Jansen: “Alle schetsen en tekeningen zijn door mij zelf gemaakt. Ik heb een bepaalde tekenstijl / handschrift waardoor mensen mijn tekeningen en ontwerpen kunnen herkennen. Deze tekeningen maak ik op de computer door middel van een tekentablet. Ik probeer zoveel mogelijk sfeer in mijn tekeningen te verwerken, dat spreekt mensen meer aan. Alle reacties die ik krijg zijn dan ook zeer positief.”

Enkele schetsen en realisaties

Elmi interieurontwerp schets

Alle schetsen maakt Elmi volledig zelf.

Elmi interieurontwerp schets

Elmi interieurontwerp schets

Elmi interieurontwerp schets tafel

Door de schetsen krijgt de klant al een mooi beeld van het uiteindelijke resultaat.

Elmi interieurontwerp schets

Elmi project Familie Kool

Tags | ,

Comments

 1. Schitterende schetsen inderdaad! Zo krijg je een super goed beeld van hoe het eruit komt te zien.

 2. Wat een mooie tekenstijl! Ik snap wel waarom je alleen maar positieve berichten krijgt, Ik maak ze zelf ook, en de positieve reacties die ik krijg motiveert je om steeds te verbeteren.

  • Nelson

   Hoi Liza,

   Hoe ben jij begonnen met schetsen? Mijn schetsen zien er namelijk echt niet uit, maar zou het wel graag leren.

 3. Gaaf artikel en inderdaad super mooie schetsen!
  Om even in te haken op Liza, je zegt dat je zelf ook schetsen maakt. Heb je daar misschien een paar voorbeeldjes van, ik ben erg benieuwd.

 4. Nelson

  Liza en Elmi, hoe zijn jullie begonnen met schetsen? Ik zou dit zo graag willen kunnen, maar wat ik nu produceer kan ik echt niet vertonen.

 5. Interessant artikel met mooie schetsen. Toch mis ik hier en daar de zonwering ;)

 6. Wat een super gave schetsen! Nu merk je pas echt dat schetsen belangrijk zijn. Door zo’n mooie schets weet je precies hoe het uiteindelijk eruit moet komen te zien.

 7. Magazijnshopper.nl

  Hoi Elmi,

  Je geeft aan dat je tijdloze en sfeervolle ontwerpen maakt, maar maak je ook wel eens interieurontwerpen met wat meer trendgevoelige meubels? Wij zijn bijvoorbeeld helemaal weg van de industriële meubels.

  Groetjes,

  Tom

  • Lindsay

   Dag Tom,

   Wat wij vooral hebben onthouden uit ons interview met Elmi Jansen, is dat haar ontwerpen steeds vertrekken vanuit de persoonlijke wensen van de klant. Het is volgens ons dus zeker mogelijk om trends zoals industriële accenten in het eindresultaat te verwerken, als je dat zou willen. Voor meer informatie kan je natuurlijk steeds een kijkje nemen op Elmi’s website!

   Groetjes,
   dmlights

Share your thoughts with us!