Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

10

mei
2017

No Comments

In Interviews @nl

By

Interview met tuinarchitect Kevin Mampay

On 10, mei 2017 | No Comments | In Interviews @nl | By

Via onze blog proberen we jullie steeds te inspireren. Die inspiratie komt in verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan restaurants met designverlichting of creatieve kleurcombinaties.

Ook uit interviews kan je heel wat inspiratie halen. Daarom hebben we een goed gesprek gehad met tuinarchitect Kevin Mampay van Make Concepts. Hij vertelt ons meer over zijn visie op tuindesign en de meest recente trends. Die info komt zeker van pas bij de start van het nieuwe tuinseizoen.

kevin mampay

dmlights: Misschien zijn er wel enkele lezers die jou kennen. Voor alle anderen; kan je jezelf even voorstellen?

Kevin: Ik ben een tuinarchitect die vooral afgaat op zijn gevoel. Door mijn empathische manier van werken probeer ik op een correcte manier in te spelen op de wensen en verlangens van mijn klanten.

Tijdens het eerste gesprek ben ik een luisterend oor maar breng ik vooral mijn eigen visie naar voor. Als ontwerper hou ik van minimalistische ontwerpen die warm en natuurlijk aanvoelen waardoor ze rust creëren.

tuinontwerp door make concepts

dmlights: Je slagzin is ‘tuinarchitectuur in alle eenvoud’. Wat moeten we daaronder verstaan?

Kevin: Wel, ik hou niet van drukke hoven met veel verschillende planten en materialen. Elke keer opnieuw streef ik naar het ontwerpen van eenvoud. Ik kies bewust voor enkele unieke materialen waar ik iets mooi kan mee maken. Het simplisme zit hem in de details en de moeilijkheidsgraad schuilt hem in zijn eenvoud. Je kan een mens met verstomming slaan hoe weinig je nodig hebt om iets nieuw te realiseren. Enkel hangt het van type klant af hoe ver we hierin gaan.

kevin mampay tuinarchitect

dmlights: Stel dat een klant naar jou komt met de vraag een nieuwe tuin te ontwerpen. Hoe gaat dit in zijn werk? Welke stappen worden overlopen?

Kevin: Het ontwerpen van een tuin gebeurt bij Make Concepts in 6 verschillende stappen. Eerst starten we met een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek. Daar bespreken we de wensen en noden van de klant. Nadien krijgt hij een prijsofferte. De totaalprijs is afhankelijk van het vooropgestelde budget en de mogelijkheden van het tuinontwerp.

Zonder een opmeting is er natuurlijk geen tuinplan mogelijk. Het is dan ook vanzelfsprekend onze 3de stap. Het perceel wordt opgemeten en elke vierkante centimeter van de tuin wordt nauwkeurig in kaart gebracht, inclusief de hoogteverschillen.

Na het opmeten kan ik aan de slag met het eerste tuinontwerp. De klant krijgt een uitgebreid voorontwerp van de tuin met zowel een 2D als 3D weergave. Tijdens een ‘virtuele wandeling’ wordt alles voorgesteld.

Daarnaast laat ik de planten zien. We gaan samen op stap naar het tuincentrum en verhardingspark waar ik de gekozen materialen toelicht. Zo ziet de klant onmiddellijk wat hij krijgt en voor welke prijs, zodanig dat we naar het gewenste budget kunnen werken.

Wanneer dit alles op punt staat, wordt het definitieve tuinplan gefinaliseerd met onder andere een matenplan, beplantingsplan en hoogteplan. Tenslotte worden er een uitgebreide meetstaat, onderhoudsplan en gedetailleerde offertes opgemaakt.

tuinarchitectuur terras

dmlights: Hoe wordt tuinverlichting in het ontwerp geïmplementeerd?

Kevin: Verlichting en tuin moeten een hoogst verfijnd ensemble zijn. Het moet op een zachte, speelse manier in elkaar vloeien. Met andere woorden: de tuin hoeft niet volledig in ‘the spotlights’ te staan. Less is more.

Ik hou ervan om bewust enkele bijzondere elementen te verlichten op een natuurlijke manier. Bijvoorbeeld een bepaalde plant of boom. Het aanvoelen van dit samenspel is niet eenvoudig. Maar met een gedetailleerde kijk kan je enorm veel verwezenlijken.

houten tuinwand met dubbele wandlampen

dmlights: Zijn er bepaalde types van buitenverlichting die je graag gebruikt? Heb je favoriete merken of modellen?

Kevin: Over het algemeen werk ik met indirecte verlichting om een natuurlijke warme belichting te krijgen. Als we met zichtbare elementen werken, wordt dit afgestemd op het totaalbeeld van het project.

dmlights: Gekleurde buitenverlichting: do or don’t?

Kevin: Hier kom ik terug bij mijn vertrekpunt ‘eenvoud siert’. Ik hou niet van verschillende soorten licht omdat dit drukte veroorzaakt. Daarom zal ik opteren voor één lichtsoort die in de ganse tuin zijn weg vindt. Dit wil absoluut niet zeggen dat het een standaard, verlichte tuin wordt. Ik wissel de eyecatchers op een prettige manier af, zodat ze op een subtiele manier de aandacht naar hun trekken.

zwembad met houten lichtstoelen en houten bijgebouw

dmlights: Een tuinontwerp maken vraagt natuurlijk heel wat inspiratie. Waar haal jij nieuwe ideeën vandaan?

Kevin: Als eerste heb ik mijn hart verloren aan de natuur. Ik vind het jammer dat het onder sommige van ons nog steeds ondergewaardeerd wordt. Het biedt een unieke leefomgeving die meestal de basis vormt van een tuinplan.

Daarnaast ben ik enorm vatbaar voor vernieuwende uitdagingen en experimenten. Ik screen automatisch en onbewust de omgeving en probeer de artistieke eigenschappen op te vangen en te verwerken in mijn ontwerpen. Verder haal ik ook ontspanning uit reizen. Ibiza is een eiland waar mijn lichaam en geest tot rust kunnen komen. In de hoop dat de creatieveling in mij opnieuw ontwaakt. Uiteraard kijk ik ook op sociale media waar je ideeën en invloeden krijgt van over de ganse wereld, en je kunstzinnige vermogen een boost krijgt.

moderne tuinarchitectuur

dmlights: Je zit al enkele jaren in het vak. Zijn er specifieke tuintrends die de laatste maanden of jaren erg populair zijn?

Kevin: Ik denk dat het ontwerp van een tuin steeds belangrijker wordt. In het verleden kozen we voor een huis maar hadden we weinig aandacht voor wat er zich buiten afspeelt.

In de toekomst gaan we meer streven naar een totaalconcept waarbij groen een hoofdrol speelt. Men gaat meer en meer de nadruk leggen om een buitenkamer te ontwikkelen die een natuurlijk verlengstuk vormt van de woning. Dat wordt van in het begin meegenomen in het financieel plan.

pastorijwoning met stijlvolle tuin door kevin mampay

dmlights: Jouw portfolio is al goedgevuld, met heel wat variatie aan projecten. Is er nog een project dat je mist? Een droomopdracht?

Kevin: Natuurlijk! Ik denk dat iedereen blijft dromen. Daarom probeer ik elke keer opnieuw het onderste uit de kan te halen om zo mijn droom te kunnen verwezenlijken. Stap voor stap de lat steeds hoger leggen en zowel privé als zakelijk balans blijven vinden.

Ik verlang ernaar om buitenlandse projecten te ontwerpen en tot in het kleinste detail te begeleiden. Zo wil ik ook in het buitenland de mensen warm maken voor het belang van woning en natuur.

Share your thoughts with us!