Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

27

jun
2018

No Comments

In Design Evenementen

By Jef De Meutter

Lufthansa A350-900 vliegtuig wint German Lighting Design Award

On 27, jun 2018 | No Comments | In Design Evenementen | By Jef De Meutter

Lighting design awards gaan meestal naar exclusieve villa’s of hippe restaurants. Zelden vallen vliegtuigen in de prijzen. Toch is Lufthansa er met haar A350-900 toestellen in geslaagd om de German Lighting Design Award in de wacht te slepen.

Innovatie

Bij Lufthansa gelooft men sterk in innovatie om concurrenten een loef af te steken. In 2004 waren ze bijvoorbeeld de eerste luchtvaartmaatschappij die inflight internet aanbood – iets wat vandaag de dag op veel vluchten een standaard service is.

Internet in de lucht zorgt voor extra comfort. Reizigers kunnen dat zeker en vast appreciëren tijdens een lange vlucht. Dat geldt ook voor de nieuwe cabineverlichting in hun Airbus 350-900 toestellen.

lufthansa-lighting-design-award-cabin

De warme lichtkleur helpt passagiers om in slaap te vallen. Foto bron

Lufthansa neemt verlichting zelf onder handen

Tot hiertoe was de cabineverlichting een verantwoordelijkheid van de vliegtuigbouwer. Zij kozen de lichtbronnen, ontwierpen lichtsferen, ontwikkelde de sturing, enz.

De ingenieurs van Lufthansa wilden een stapje verder gaan. Het lichtdesign moest immers een échte meerwaarde voor de passagiers zijn. Daarom besloten ze dit project zelf in handen te nemen.

Onder begeleiding van Kardoff Engineering in Berlijn werd een op maat gemaakte verlichtingsoplossing ontwikkeld.

Meer comfort met het juiste licht

Lufthansa begrijpt maar al te goed het nut van verlichting. Met aangepaste lichtsferen voelen passagiers zich relaxter en verminderen ze de kans op een jetlag. Vooral op lange internationale vluchten is dat belangrijk.

Het lichtdesign van de A350-900 is gebaseerd op het bioritme van ons lichaam. Dat wil zeggen: warm licht om te ontspannen en koeler licht om activiteit te stimuleren. Dineren, slapen, opstaan, ontbijten … in totaal zijn er 24 verschillende lichtvariaties.

Momenteel is deze technologie enkel op de Airbus 350-900 beschikbaar. Maar binnenkort wordt ze ook op de Boeing 747-800 toestellen van Lufthansa geïntroduceerd.

lufthansa-cabineverlichting

Koel wit licht wordt tijdens het middagmaal gebruikt. Foto bron

German Lighting Design Award

Het werk van Lufthansa en Kardoff Engineering ging niet onopgemerkt voorbij. Hun werk werd bekroond met een German Lighting Design Award.

In de woorden van de jury:

“With the Lufthansa Airbus A350, the Kardoff engineering bureau has realised a lighting concept with meticulously defined lighting colours and has created innovative scenography, such as a restaurant atmosphere during meal times.”

Dit is trouwens de tweede prijs voor de A350-900 van deze luchtvaartmaatschappij. Eerder kreeg de economy class de German Design Award 2018 in de categorie “excellent product design”.

Share your thoughts with us!