Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

Met interieurarchitect Ken Creemers naar een tijdloos en praktisch interieur

Ken Creemers ging zijn kinderdroom achterna toen hij besloot te studeren voor een master in interieurarchitectuur. Nu, zes jaar later, heeft hij een succesvol interieurbureau waar hij samen met zijn klanten werkt aan hun droominterieur. Wij interviewden hem om te horen wat zijn droomprojecten zijn en kregen handige tips.

Ken Creemers in het kort

Ken Creemers interieurarchitectHet interieurbureau Cr33mers in het Limburgse Bree, is het geesteskind van interieurarchitect Ken Creemers. Hij zette zijn passie voor interieur, kunst en winkelprojecten om in een succesvolle business waar hij vooral focust op high-end totaalrenovaties. Diezelfde passies gebruikt hij ook dagelijks in zijn interieurprojecten en woonconcepten waarbij de visie van de klant en functionaliteit centraal staan. Wil je renoveren en heb je geen idee waar te beginnen? Dan kan je altijd aankloppen bij Cr33mers.

Het Interview

dmlights: Je bent al even bezig als binnenhuisarchitect, zijn er elementen waarvan je vindt dat ze altijd aanwezig moeten zijn in een interieur?

Ken Creemers: “Dit is geen gemakkelijke vraag. De elementen die namelijk altijd aanwezig moeten zijn in een interieur, zijn de elementen waardoor je je thuis voelt en dit is natuurlijk voor iedereen anders. Sommige mensen verkiezen modern en strak, anderen willen landelijk. Er is niet echt iets waarvan ik zeg dat het altijd aanwezig moet zijn.

Iets dat wel zeker belangrijk is, is verlichting. Verlichting heeft zowel overdag als ’s avonds een duidelijke impact op de sfeer. Het kan op bepaalde manieren je interieur toch wel maken of kraken. Wanneer ik mensen help bij een renovatie of een verbouwing vraag ik vaak als eerste hoe ze hun verlichting willen. Daar worden namelijk heel veel fouten in gemaakt. Bij nieuwbouwappartementen zie je in de woonkamer dikwijls één lichtpunt in het midden, dan in de keuken weer één lichtpunt in het midden. En dat is niet meer van deze tijd, het is verre van praktisch. Desalniettemin wordt het nog heel vaak gedaan.”

dmlights: Je hebt een boek geschreven rond de vaakst gemaakte interieurfouten. Wat is volgens jou de ergste fout of één van de ergste fouten die iemand kan maken als het aankomt op interieurinrichting?

Ken Creemers: “Beginnen aan een interieurinrichting en geen duidelijk plan of geen duidelijke visie hebben van waar je naartoe wilt. Een van de eerste vragen die ik stel aan klanten als ik een inleidend gesprek heb zijn: ‘Wat zijn momenteel de pijnpunten in je huidig interieur? En stel, we zijn vijf jaar verder, hoe zie je het interieur zelf?’ Welke kleuren en materialen vind je belangrijk, hoe zie je het qua indeling, functionaliteit?’. Daar ben ik dan met de klant wel een uur tot anderhalf uur over bezig. Het is de meeste cruciale stap die je moet nemen om tot een mooi interieur te komen.

Het plan kan en mag wijzigen, want eenmaal je het plan gemaakt hebt, duurt het meestal een jaar voor een renovatie klaar is. Ondertussen kunnen er dingen veranderen zoals bijvoorbeeld de gezinssituatie. Dat is niet erg, je weet in grote lijnen immers welke richting je wilt uitgaan. Zolang die wijzigingen in de overkoepelende visie liggen, is er geen probleem. Zo vermijd je grove fouten en fouten kosten veel geld en tijd.”

Ken Creemers interieurarchitect

Alles begint volgens Creemers bij het opmaken van een duidelijk plan.

dmlights: Kan je jouw eerste designproject nog herinneren? Zou je het nu anders aanpakken?

Ken Creemers: “Mijn eerste designproject was de renovatie van mijn ouderlijk huis. Ik denk niet dat ik het nu anders zou aanpakken. Ik ontving er vroeger mijn klanten en er zijn erg veel bezoekers die zich door dat interieur hebben laten inspireren, tot op de dag van vandaag zelfs. Het interieur is nu zo’n zeven jaar geleden opgeleverd, en toch zorgt het nu nog voor inspiratie.

Mijn ouders willen in de nabije toekomst wel opnieuw gaan behangen. Dat is het voordeel van het interieur dat ik ontwierp. Door simpelweg een aantal accessoires toe te voegen of een aantal elementen te veranderen kan je toch weer een nieuwe schwung aan je interieur geven, zonder dat het handenvol geld of ontzettend veel tijd gaat kosten. Ik ben met andere woorden nog heel tevreden over mijn eerste designproject.”

Ken Creemers interieurinrichting

“Ik ben nog altijd erg tevreden over mijn eerste project,” aldus Ken Creemers.

dmlights: Wat was tot nu toe jouw favoriete project?

Ken Creemers: “Net zoals bij de meesten architecten is mijn favoriete project mijn eigen woning, mijn eigen interieur. Ondanks dat er veel elementen in mijn interieur terugkomen die ik ook bij andere mensen gebruikt heb, is het geen copy paste maar eerder een vertaling van.

Je steekt de meeste tijd in je eigen interieur, je kijkt er immers naar uit om er uiteindelijk in te gaan wonen. Het is tot nu toe bovendien het enige ronde interieur dat ik ontworpen heb, er staat geen enkele rechte muur in. Dat maakt het heel uniek. Wat ook leuk is, is het uitzicht. Ik zit op niveau twee en drie en heb een uitzicht over de hele Maasvallei.”

Ken Creemers interieurinrichting

“Je eigen interieur blijft nog altijd het leukste project.”

dmlights: Kan je je droomproject beschrijven?

Ken Creemers: “Ik heb verschillende droomprojecten. Voor mij is een droomproject een waar ik mij volledig in kan smijten en mijn ding in kan doen. Wanneer de visie die de opdrachtgever stelt, direct aanleunt bij die van mij. Als je op dezelfde golflengte zit, is het net alsof je voor jezelf ontwerpt. Dan kom je tot een resultaat dat voor zowel de opdrachtgever als voor mij perfect is. En uiteraard is het van belang dat hij/zij over het juiste budget beschikt om alles te kunnen financieren.

Wat ook enorm leuk is, is wanneer je alle ruimtes in een woning mag ontwerpen, van keuken tot badkamer. Dat laat me toe om eenzelfde lijn te trekken doorheen de hele woning zodanig dat je een mooi samenhangend geheel krijgt. Op dat vlak ben ik blij dat ik na zes jaar toch al een heel aantal droomprojecten heb kunnen en mogen verwezenlijken.”

Ken Creemers interieurarchitect

Je volledig kunnen smijten in een project, maakt het bij Creemers een droomproject.

dmlights: Je richt je enkel op high-end totaalrenovaties. Waarom heb je hiervoor gekozen? Zou je ooit overwegen om een andere richting uit te gaan?

Ken Creemers: “Ik heb inderdaad gekozen voor high-end totaalrenovaties omdat ik dan volledig mijn ding kan doen. Het is veel aangenamer om een hele woning te ontwerpen, zodat alles op een lijn zit, dan een enkele kamer te ontwerpen die dan misschien minder goed bij de rest past. Gelukkig komen er voor zulke totaalrenovaties veel aanvragen binnen, het loopt allemaal heel goed. Hierdoor kan ik kiezen welke projecten ik aanneem en welke niet. Dat is een luxepositie, maar ik ben er wel blij mee.”

dmlights: Zou je ooit overwegen om een andere richting uit te gaan?

Ken Creemers: “Zolang het niet nodig is, zie ik geen reden om een andere richting uit te gaan. Een high-end renovatie moet voor mij niet altijd high-end zijn in de zin dat het over grote budgetten moet gaan. Mensen die hun persoonlijk levenskwaliteit linken aan hun interieur beschouw ik eveneens als high-end renovaties. Die mensen hebben oog voor detail, willen speciale zaken en vooral een uniek interieur. Daar heb ik zeker zoveel voldoening van als van projecten met een ongelimiteerd budget waarbij de opdrachtgevers geen waarde hechten aan de kwaliteit en de visie van hun interieur. Dat is voor mij geen high-end interieur.”

dmlights: Wat zijn op dit moment jouw favoriete designtrends?

Ken Creemers: “Ik ben net terug van de beurs in Milaan en qua designtrends moet ik zeggen dat het al vier tot zes jaar zowat hetzelfde is. Er komt weinig echte vernieuwing.

Wat ik zelf interessant vind, is werken met natuurlijke materialen zoals marmer voor keukeneilanden en zelfs wanden. In Italië zijn ze daar veel meer mee bezig dan hier in België. Dat merk ik aan mijn volgers op Facebook. Als ik een post plaats van een interieur met marmer krijg ik daar lang niet de reactie op dan dat ik bijvoorbeeld iets met eiken fineer post. Hier in België zijn wij veel meer met houtwerk en gelakt hout bezig, dan wel met natuurlijke materialen en designtrends die momenteel internationaal aan het doorbreken zijn.

Wat mij van de beurs nog is bijgebleven, is een heel mooi tapijt van Carpet Sign. In dit tapijt werd door middel van verschillende kleuren en verschillende hoogtes van het garen een soort emboss in het tapijt gecreëerd.

Voor de rest volg ik niet alle trends even nauwgezet, ik volg voornamelijk de visie van mijn opdrachtgever. Hier geef ik dan mijn eigen draai aan om het in een tijdloos jasje te steken. Ik probeer me zeker niet te vaak binden aan designtrends want dan loop je het risico dat je interieur na vijf jaar gedateerd is en dat is iets waar niemand op zit te wachten.”

Ken Creemers interieurarchitect

dmlights: Heb je een favoriete designer of een favoriet merk voor verlichting?

Ken Creemers: “Een eerste favoriete merk is Tobias Grau. De druppel lamp vind ik heel knap, maar qua licht is die wel niet optimaal.

Ik werk vaak met verlichting van Flos omdat zij altijd een mooi verhaal hebben en qua lichtkwaliteit en techniciteit zeer vooruitstrevend zijn. Bovendien is hun gamma erg compleet. Inbouw, opbouw, hanglampen, ze hebben het allemaal. Dat zorgt ervoor dat je alles mooi kan integreren.

Wever en Ducré is een andere favoriet omdat zij qua prijs-kwaliteit heel sterk staan.”

dmlights: Welke rol (of rollen) speelt verlichting volgens jou in een interieur?

Ken Creemers: “Verlichting is een zeer belangrijk gegeven in een interieur. Het bepaalt de sfeer in je interieur en ja, het kost veel geld maar het is absoluut de investering waard. Niemand vertoeft graag in een ruimte met te weinig licht. Anderzijds is het niet de bedoeling om alles te druk te maken, want dat krijg je met te veel verlichting. Met behulp van dimmers en indirecte verlichting vermijd je zulke “lichtdrukte”.

Daar verlichting van cruciaal belang is laat ik me altijd goed adviseren door specialisten. Want zoals ik zelf altijd zeg: “Als ik zelf iets moet ophangen, is er kortsluiting.” Je moet je omringen door mensen die advies kunnen geven over de juiste verlichting op de juiste plaats. Als architect heb je daar wel een idee van en ervaring mee, maar zij die dagdagelijks bezig zijn met het vak hebben vaak nog iets meer geavanceerde tips.”

dmlights: Wat is de beste designtip die je zelf ooit hebt gekregen?

Ken Creemers: “Vroeger zei een leerkracht op school altijd: “Plint eer ge begint.” Wat grappig dat juist deze tip mij te binnen schiet. Alles wordt tegenwoordig zo strak en clean gehouden, in die mate zelfs dat plinten worden weggelaten. Het praktische gaat verloren.

Zo zag ik in Milaan een kookeiland waar geen plinten tegen bevestigd waren en waarbij de kasten vijf millimeter over de vloer heen gingen. Dan zag je dat mensen er met hun voeten tegenliepen wanneer ze de kasten openden. Zulke onbenullige dingen vermijd je beter.

Een goede designtip is: doe geen onnodige dingen, ga het allemaal niet te ver zoeken en zorg dat alles functioneel is. Er is niets zo vervelend als een mooi interieur dat niet werkt, dat zorgt voor heel veel ergernissen. Je moet altijd streven naar een juiste balans tussen het esthetische en het ergonomische. Een gulden middenweg is dus belangrijk.”

Enkele realisaties

Ken Creemers interieurarchitect

Ken Creemers interieurarchitect

Ken Creemers interieurarchitect

Ken Creemers interieurarchitect

Share your thoughts with us!