Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

MG Design over LED-verlichting en interieurontwerp

Het te laat in rekening brengen van verlichting bij het inrichten van je interieur is volgens MG Design een nog te vaak gemaakte fout. De interieurontwerpers Glenn en Mathieu van MG Design zien verlichting immers als een van de meest bepalende factoren bij de inrichting van een ruimte. In een kort interviewtje vertelden ze ons meer over hun aanpak in interieurontwerp en hun mening over LED-verlichting.

MG Design in het kort

MG Design Licht en Interieur - kopieGlenn Es en Mathieu Arnone vormen samen MG Design. MG Design is een interieurontwerpbureau uit Aarschot.

Net als wij bij dmLights schatten Glenn en Mathieu de waarde van verlichting in een interieur hoog in. De lichtstudie is dan ook een van de belangrijkste werken in het interieurontwerp van MG Design.

MG is gespecialiseerd in interieur- en meubelontwerp. Ze nemen elke ruimte graag onder handen, maar ook voor totaalprojecten deinzen ze niet terug!

Het interview

dmLights: Jullie gaan voornamelijk voor simpele en strakke ontwerpen vandaar jullie motto “simply design”. Kiezen jullie soms ook voor iets opvallendere elementen, bijvoorbeeld in de vorm van een designlamp als eyecatcher?

MG Design: “Eenvoud siert, vandaar ons motto “simply design”. Voor ons is dit de essentie van ons prachtige beroep.

Het design van lichtarmaturen draagt bij aan de eigenheid van een interieurontwerp. Daardoor is een eyecather – bijvoorbeeld in de vorm van een designlamp – in bepaalde ruimten onmisbaar. Door hun design worden ze soms één van de voornaamste elementen in een ruimte. Dus toevoegen van eyecatchers? Absoluut!”

MG Design project

MG Design projectfoto

dmLights: MG Design opteert voor energiezuinige LED-verlichting. Welke voordelen van LED (buiten energie-efficiëntie) vinden jullie nog belangrijk?

MG Design: “Zoals u al zegt is energie-effcïentie zeker één van de belangrijke eigenschappen van LED-verlichting. Maar daarnaast is er ook de CO2-uitstoot die veel lager ligt bij LED-verlichting. Doordat LED’s om en bij de 90% minder energie verbruiken dan de meeste traditionele lampen en een veel langere levensduur hebben, zijn ze erg milieuvriendelijk. Deze dagen is dit een zéér belangrijke factor geworden.

Verder is de warmteontwikkeling van LED veel lager dan bij gloei- en halogeenlampen. Dit maakt van LED een efficiënte en tevens kindvriendelijke verlichting.”

dmLights: Hoe wordt LED-verlichting door de klanten van MG Design onthaald?

MG Design: “De meeste klanten schrikken in het begin meestal van de prijs van de professionele LED’s. Want goede LED-verlichting heeft nog steeds een aardig prijskaartje! Maar dit wordt zeker gecompenseerd door de vele voordelen van de verlichting.

Zo maken wij steeds een studie, waarbij de klant volledig wordt ingelicht over de daling van het verbruik en de return on investment. Dit gekoppeld met de testfase van enkele LED’s ter plaatse, heeft met de meeste van onze klanten dan toch de doorslag gegeven.”

MG Design projectfoto

MG Design projectfoto

dmLights: Zijn er volgens jullie nog punten waarop LED nog kan verbeteren, m.a.w. welke nadelen zijn er nog aan verbonden?

MG Design: “Ten eerste is er natuurlijk de hoge aankoopprijs van de LED’s, welke nog steeds een struikelblok is voor vele mensen.

LED-verlichting staat al erg ver. Zo had de eerste generatie LED’s geen gradenhoek, waardoor er veel licht verloren ging. Door het plaatsen van reflectoren is dit probleem ondertussen verholpen.

De ontwikkeling en evolutie van LED staat niet stil. Sinds het begin is LED-verlichting enorm verbeterd op het vlak van kleurentemperatuur en gradenhoek. En er zullen ongetwijfeld nog meer innovaties volgen in de toekomst.”

MG Design projectfoto

MG Design projectfoto

dmLights: Welke zaken in interieurontwerp worden volgens jullie vaak onderschat/vergeten?

MG Design: “Het niet tijdig nadenken over verlichting is zo’n punt. Het gebeurt vaak dat we mensen ontmoeten die verlichting niet opnemen aan het begin van hun ontwerp of er pas op het einde van het traject aan denken. Men onderschat dikwijls hoeveel tijd en werk er in een ontwerp/lichtstudie kruipt.”

dmLights: Voor mensen die hun interieur zelf inrichten: Hoe gaan deze volgens jullie best te werk?
A) Vooraf een algemeen plan/ontwerp opmaken met een vooropgestelde stijl.

OF
B) Gaandeweg tot de invulling van je interieur komen zonder vooraf een plan te maken.

MG Design: “Wij raden aan om zeker vooraf een ontwerp te maken en na te gaan wat je stijl is. Tijdens het ontwerp zul je zien dat er meestal nieuwe ideeën tevoorschijn komen terwijl andere dan weer verdwijnen.

Vandaar dat het handig is om vooraf al een ontwerpje te maken. Zo leg je vooraf de grote lijnen vast en moet je op het einde van de inrichting niet met spijt zeggen: ‘Ik had het beter toch anders gedaan.’

dmLights: Als je zoals de meeste mensen met een beperkt budget zit, op welke zaken mag men volgens jullie besparen en aan welke interieurelementen mag men best iets meer uitgeven? (tafel en stoelen, zetel(s), verlichting, decoratie, kasten,…)

MG Design: “Je kan beter iets meer uitgeven aan de vaste elementen in de woning zoals keuken, badkamer, inbouwverlichting, etc. Deze maken mee deel uit van de structuur, hetgeen het kostenplaatje weer zal opdrijven bij eventuele vervanging.

Tafels, stoelen, decoratie en dergelijke zijn losse elementen die veel sneller en zonder de hulp van professionals kunnen vervangen worden.”

MG Design projectfoto

MG Design projectfoto

dmLights: Uit jullie ervaring als interieurdesigners, wat zijn zowat de meest voorkomende dingen waardoor een interieur niet meer klopt?

MG Design: “Meestal komt een interieur niet meer tot zijn recht als mensen geen bepaalde stijl of voorkeur van stijl hebben. Verschillende soorten meubels, kleuren en meer door elkaar gaan gebruiken, kan voor een enorme chaos zorgen in een ruimte.

Ook het volproppen van een ruimte kan een interieur helemaal ontregelen. Wanneer bij wijze van spreken iedere centimeter volledig onnodig benut is, gaat de functionaliteit en gezelligheid verloren!”

dmLights: Hebben jullie zelf favoriete designlampen/designklassiekers?

MG Design (Glenn): “Eén van mijn persoonlijke favoriete designlampen is de Foscarini Jamaica.

Foscarini Jamaica

Foscarini Jamaica

Dé designklassieker blijft voor mij de Eames lounge chair.”

Eames Lounge Chair

Eames Lounge Chair

MG Design (Mathieu): “Eén van mijn favoriete designlampen is de Aria by Slamp van Zaha Hadid.

Aria by Slamp van Zaha Hadid

Aria by Slamp van Zaha Hadid

Mijn favoriete designklassiekers zijn de Egg Chair van Arne Jacobsen & de Lounge Chair Rio van Oscar Niemeyer.”

Egg Chair Arne Jacobsen

Egg Chair Arne Jacobsen

Lounge Chair Rio Oscar Niemeyer

Lounge Chair van Rio Oscar Niemeyer


Denk dus op voorhand na over het geheel en de stijl van je interieur. Maak al een klein ontwerpje vooraf, daar kan je terloops trouwens nog altijd aan sleutelen.

Volgens MG Design mag je je niet laten afschrikken door de kostprijs van LED-verlichting, de prijs wordt ruimschoots gecompenseerd door de vele voordelen zoals energiezuinigheid, lange levensduur, beperkte warmte-afgifte,…

Tags | ,

Share your thoughts with us!