Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

14

jul
2021

No Comments

In Interieurinspiratie

By Elke Leemans

Ontdek de mogelijkheden van buitenspots

On 14, jul 2021 | No Comments | In Interieurinspiratie | By Elke Leemans

De zomer is hét seizoen waarin we het meest genieten van onze tuin. Een gezellige, zwoele zomeravond is dan ook niet compleet zonder de juiste sfeerverlichting. Met spotverlichting kan je jouw tuin niet alleen enorm sfeervol, maar ook nog eens functioneel verlichten.

Grondspots

Grondspots zijn misschien wel het beste voorbeeld van sfeervolle én functionele tuinverlichting. Zijn jouw wandelpaden in de tuin omringd door haagjes of bomen? Plaats de grondspots dan langs je wandelpad: zo wordt niet alleen het wandelpad zichtbaar in het donker, maar geniet je ook van het sfeerlicht dat langs de struiken of bomen omhoog schijnt waardoor er een prachtig licht- en schaduwspel ontstaat.

Uiteraard zijn grondspots ook op andere plekken in je tuin een meerwaarde. Plaats ze bijvoorbeeld onder een boom of tuinbeeld in je achtertuin en laat je verrassen door wondermooi strijklicht in het donker. Maar ook langs trappen en de gevel zorgen grondspots voor magnifieke lichteffecten: kortom, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Delta Light Logic

In tegenstelling tot de meeste grondspots die opwaarts, verticaal licht verspreiden, is Logic van Delta Light het buitenbeentje onder deze verlichtingscategorie. De spot verspreidt namelijk horizontaal licht door één of twee openingen, wat hem de ideale grondspot maakt voor het verlichten van tuin-, wandel- en rijpaden.

Delta Light Logic

Shop Delta Light Logic

 

SLV Dasar Bullseye

Nog zo’n excentriekeling is de Dasar Bullseye van SLV. De bolvormige lamp van deze grondspot steekt boven de grondoppervlakte uit, waardoor het ‘oog’ makkelijk richtbaar is. Deze grondspot zet niet alleen alles in de schijnwerpers wat jij wilt, maar de spot op zich mogen we ook gerust een echte blikvanger noemen.

SLV Dasar

Shop SLV Dasar Bullseye

 

Prikspots

Prikspots of pinspots zijn echte sfeermakers voor je tuin! De draaibare lamp maakt het mogelijk om het licht te richten naar waar jij het wilt. Hierdoor is een prikspot de perfecte buitenlamp om te gebruiken als accentverlichting. Richt één of meerdere exemplaren op die ene prachtige boom, dat exclusieve beeld, of plaats ze tussen het struikgewas. Bovendien zijn ze makkelijker te installeren dan grondspots omdat de aansluiting bovengronds gebeurt.

Lijken prikspots je interessant, maar zie je niet de mogelijkheid om ze in een zachte ondergrond te steken? Dan hebben we goed nieuws voor je, want er zijn namelijk best wel wat modellen te vinden waarvan je de pin kan verwijderen. Zo kan je met behulp van een montageplaatje de spot monteren op harde oppervlakten.

Absinthe by dmlights Doran

Een eenvoudig te installeren spot, met een tijdloos ontwerp én aan een zachte prijs? Dat is ongetwijfeld de Doran, één van de populairste lampjes van ons huismerk. Die populariteit is wellicht te danken aan de combinatie van kwalitatieve materialen en een eenvoudige uitstraling.

Absinthe by dmlights Doran

Shop Absinthe by dmlights Doran

 

Philips Hue Lily starterkit

Ben jij een fan van slimme verlichting? Dan moeten we Philips Hue waarschijnlijk niet meer aan je voorstellen. Deze handige starterkit bestaat uit drie tuinspots (mét afneembare pin), verlengkabels, verbindingsstukken, montage-onderdelen en uiteraard een voeding met stekker. Bovendien zijn deze tuinspots makkelijk te installeren en uit te breiden.

Philips Hue Lily

Shop Philips Hue Lily starterkit

 

Inbouwspots

Bij inbouwspots denken we voornamelijk aan verlichting in binnenruimtes. Echter bestaat er ook een groot aanbod aan spotjes die geschikt zijn voor buitengebruik. Al zijn ze misschien minder inzetbaar in je tuin dan grondspots of prikspots, ze kunnen wél donkere hoekjes verlichten op een handige manier.

Heeft jouw huis of tuinhuis een dakoversteek? Dan kan je inbouwspots plaatsen in het overhangende gedeelte. Zo verlicht je op een subtiele manier je gevel en wandelpaden rond je (tuin)huis. Maar ook onder een carport of terrasoverkapping kunnen inbouwspots zorgen voor een egale lichtverspreiding in het donker.

SG Lighting Jupiter Outdoor

Wil je op een subtiele manier jouw gevel extra in de verf zetten, of wil je net meer licht laten schijnen op de wandelpaden? Dan is deze handige en voordelige inbouwspot iets voor jou, want hij is makkelijk richtbaar waardoor je het licht kan laten schijnen waar jij het wilt. Bovendien kan je kiezen tussen een strak wit exemplaar of eentje in het stijlvol zwart.

SG Lighting Jupiter

Shop SG Lighting Jupiter Outdoor

 

Wever & Ducré Rini Sneak

Geef je dakoversteek een architecturale toets met deze unieke en elegante inbouwspot van het Belgische designmerk Wever & Ducré. Rini Sneak kreeg zijn naam niet zomaar: het lampje en de lampenkap komen namelijk letterlijk ‘piepen’ uit het plafond. Dankzij deze vormgeving wordt het licht gebundeld waardoor je minder snel wordt verblind. Ook deze minimalistische inbouwspot is verkrijgbaar in de eigentijdse kleuren zwart en wit.

Wever & Ducré Rini Sneak

Shop Wever & Ducré Rini Sneak

 

Opbouwspots

Een opbouwspot is de perfecte wandverlichting voor je tuin. Dankzij de richtbare lamp kan je er werkelijk alle kanten mee uit. Plaats de spot tegen je gevel en richt hem naar waar je wilt: de oprijlaan, wandelpaden of een prachtige boom? Allemaal mogelijk! Je kan hem zelfs op de gevel zelf richten waardoor je een prachtig licht- en schaduwspel creëert langs de muren.

Hetzelfde kan je doen met de wanden van je tuinhuis, carport, tuinafsluiting en een terrasoverkapping. Bij deze laatste kan je met een opbouwspot creatief spelen met de lichtverspreiding door de spot bijvoorbeeld schuin naar boven te richten en het licht te laten weerkaatsen op het plafond. Zo creëer je sfeerverlichting én word je niet verblind door het licht van de spot.

IP44.de Pro R

Deze enorm stijlvolle opbouwspot voor buitengebruik is beschikbaar in maar liefst vier verschillende kleuren (wit, grijs, antraciet en zwart) en geeft je gevel, wand of tuinafscheiding ongetwijfeld een vleugje luxe.

IP44.de Pro R

Shop IP44.de Pro R

 

Steinel Spot Duo S Connect

De dubbele spot van Steinel is misschien wel het beste voorbeeld als we het hebben over functionele buitenverlichting. Naast twee praktische spots heeft hij namelijk nog enkele verborgen talenten waaronder een bewegingsmelder en een lichtsensor. Bovendien kan je hem connecteren via bluetooth, waardoor je met behulp van de bijbehorende app tijdschema’s en meer kan instellen op je lampen.

Steinel Spot Duo

Shop Steinel Spot Duo S Connect

 

Voor welke buitenspot ga jij?

Share your thoughts with us!