Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

14

feb
2018

No Comments

In Technische Tips

By Steven Roziers

De opportuniteiten van een renovatie

On 14, feb 2018 | No Comments | In Technische Tips | By Steven Roziers

Heel wat Belgen zijn geboren met een baksteen in de maag. Van kleins af aan verlangen we ernaar om onze eigen woning te bouwen. Maar door de stijgende prijzen van bouwgronden (en de 21% BTW op nieuwbouw) kiezen steeds meer mensen voor een renovatie. Op het vlak van verlichting biedt zo’n renovatie enkele interessante opportuniteiten.

Renovatie en verlichting: wat kan je doen?

Renoveerders kunnen verschillende werken uitvoeren;

Extra lichtpunten installeren of lichtpunten verplaatsen

Een interieur is steeds persoonlijk. Wie een bestaande woning koopt, ervaart dit uit eerste hand. Er zijn waarschijnlijk enkele lichtpunten en stopcontacten die je graag op een andere plaats ziet. De renovatie is het perfecte moment om dit probleem aan te pakken.

Vooral bij grondige verbouwingen – waarbij je opnieuw laat bepleisteren en chappen – is de installatie of verplaatsing van lichtpunten erg makkelijk. Bij kleinere renovatiewerken moet je soms creatieve oplossingen zoeken, bijvoorbeeld leidingen verstoppen achter een nieuw vals plafond of onze opbouw kabelgoten gebruiken.

Ook bij een woningrenovatie is het de moeite waard om een lichtplan te laten maken. Zo stem je de verlichting helemaal af op jouw persoonlijke behoeften.

Overschakelen op domotica

Op de huizenmarkt staan verschillende woningen van meer dan 50 jaar oud. In die tijd was domotica vrijwel onbestaande. Vandaag is dat een ander verhaal. Heel wat (ver)bouwers kennen de voordelen van domotica en willen dit in hun woning.

Een renovatie is het perfecte moment om over te schakelen van een klassieke installatie naar domotica. Die switch heeft namelijk enkele grote aanpassingen nodig aan de elektrische installatie. Gelukkig is het extra comfort die investering meer dan waard.

Het energieverbruik verlagen

Het hoeven niet altijd grote kap- en breekwerken te zijn tijdens een verlichting renovatie. Zelfs kleine aanpassingen hebben een groot effect. Zoals de installatie van ledlampen. Vervang klassieke halogeenspots in het plafond en wandlampen met leds om jouw gerenoveerde woning energiezuiniger te maken.

pexels-photo-257736

Denk aan de herkeuring

Voor de ingebruikname moet elke elektrische installatie gekeurd worden. Op deze manier voorkomt men dat fouten lichamelijke letsels of brand veroorzaken.

Wie zijn huishoudelijke elektrische installatie aanzienlijk uitbreidt of belangrijke wijzigingen doorvoert, moet alles opnieuw laten keuren. Die controle moet gebeuren door een bevoegde instantie. De persoon die langskomt doet niet alleen een administratieve controle van het elektrisch schema, maar ook een visuele inspectie en metingen.

Bij een positieve controle ontvang je een keuringsverslag. Dat moet je kunnen voorleggen aan de verzekeringsmaatschappij. Bij een negatieve controle is het noodzakelijk de gebreken zo snel mogelijk op te lossen en een nieuwe keuring aan te vragen.

Veiligheid eerst

Grote aanpassingen aan de elektrische installatie om je verlichting een upgrade te geven is niet zonder gevaren. Daarom raden wij aan om deze werken toe te vertrouwen aan een professional. Dat komt de veiligheid ten goede. Een ongeluk is immers snel gebeurd.

Share your thoughts with us!