Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

Scandinavisch interieurdesign: tips, tricks en voorbeelden

On 22, aug 2014 | 2 Comments | In Interieurinspiratie | By

Ook al dateert het van de jaren 50, Scandinavisch design oogt jong en fris. Dankzij haar eenvoud en aandacht voor functionaliteit heeft deze designfilosofie de tand des tijds weten doorstaan. Meubelen, verlichting en decoratiestukken in de noordelijke stijl zijn populairder dan ooit. Eigen aan Scandinavisch interieurdesign zijn de lichte wandkleuren, het gebruik van natuurlijke materialen en de link met de buitenomgeving. We vertellen je hoe deze designbeweging tot stand kwam en hoe je de Scandinavische sfeer bij jou thuis brengt.

Hoe Scandinavisch design ontstond

Mooie producten die het leven beter maken

De term “Scandinavisch design” is afkomstig van een gelijknamige designshow die doorheen de VS en Canada toerde van 1954 tot 1957. In de show werd de Scandinavische manier van leven gepromoot. Hoewel Scandinavisch design pas vanaf midden 20e eeuw bij het grote publiek doorbrak, vindt de designbeweging haar oorsprong al aan het einde van de 19e eeuw.

Design in Scandinavia exhibition

De term Scandinavisch design komt van de designshow ‘Design in Scandinavia’ (1954-1957).
Bron: Cdn2.brooklynmuseum.org

Het modernisme ligt mee aan de basis van Scandinavisch design. Deze culturele beweging kantelde zich begin 20e eeuw resoluut tegen de toenmalige opvattingen van kunst, architectuur en sociale organisatie. Gesterkt door de oorlog ontstond er een noodzaak voor functionaliteit en design voor het grote publiek.

Het was binnen deze context dat Scandinavisch design haar charme verwierf. Deze situatie vertaalde zich samen met de harde noordelijke leefomstandigheden in sobere maar praktische producten.

In Noord-Europese landen als Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden was men aangewezen op wat de natuur te bieden had. Voor de productie probeerde men zo weinig mogelijk materiaal te verspillen. Onnodige versieringen werden dus achterwege gelaten.

Overleven in het koude noorden vroeg producten die simpelweg werkten, schoonheid was ondergeschikt. Hoewel Scandinavisch design gekenmerkt wordt door minimalisme en simpele lijnen, is elegantie er nooit veraf. Vanwege de lange strenge winters in het noorden moest de woning namelijk prettig vertoeven zijn. Dit leidde tot het zogenaamde ‘good design’, design dat het praktische met schoonheid combineert.

Winter

De harde winters in het noorden van Europa zijn bepalend geweest voor de designfilosofie.

Democratisch design

Scandinavisch design wordt vaak omschreven als democratisch design. Het idee was dat mooie en functionele designproducten haalbaar moesten zijn voor iedereen, niet enkel voor de rijken. En het was precies deze gedachte die perfect paste in de naoorlogse gedachtegang.

Het was echter pas na Wereldoorlog II dat Scandinavisch design zich op grote schaal doorzette. Machinale massaproductie manifesteerde zich er immers later dan in landen als de VS. Vandaar dat er lange tijd werd vastgehouden aan de traditionele ambachten. De aandacht voor fijn vakmanschap en natuurlijke materialen is daardoor nog steeds een van de belangrijkste karakteristieken van Scandinavisch design.

Zelf Scandinavisch wonen: Tips & tricks

Door haar eenvoud en warme uitstraling kiezen steeds meer mensen voor een Scandinavisch interieur. Wil je zelf deze designstijl in huis halen? Dan zullen deze tips zeker en vast van pas komen:

1. Ga voor hout en andere natuurlijke materialen

De liefde voor de natuur en vakmanschap is altijd gebleven in Scandinavië. Het verwerken van hout en het ook zichtbaar maken is daarom essentieel voor een Scandinavisch uitziend interieur. Hout geeft bovendien een gevoel van warmte. Ook andere natuurlijke materialen zoals geanodiseerd of geëmailleerd aluminium en geperst staal zijn alomtegenwoordig.

Hout Scandinavisch interieur

Gebruik hout en toon het in je interieur.
Bron: Homeadore.com

2. Veel natuurlijk licht

Om zich te weren tegen winterse dipjes, werd de instroom van natuurlijk zonlicht gemaximaliseerd. Men koos daarom voor veel en grote ramen.

Grote ramen zonlicht slaapkamer

Door de grote ramen wordt het zonlicht optimaal benut.
Bron: Blog.jelanieshop.com

3. Hou het licht

In een Scandinavisch interieur zal je weinig contrast zien. Men gebruikt voornamelijk wit voor muren en plafonds. Op deze manier wordt het inkomende zonlicht perfect uitgebuit. Een ander belangrijk voordeel is dat wit een ruimte optisch vergroot. Dit is geen sinecure als je weet dat men in het noorden vaak lange perioden binnenshuis moest doorbrengen vanwege de harde winters.

Scandinavisch interieur

Dankzij lichte kleuren ziet een kamer er veel ruimer uit.
Bron: Trendenser.se

4. Leg kleurrijke accenten

Een overvloed aan wit is saai. Daarom gebruikt men kleurrijke decoratiestukken om contrast te scheppen. Gebruik kussens met speelse patronen, een opvallende vaas of een hanglamp in een frisse tint… de mogelijkheden zijn eindeloos.

Kleuraccenten Scandinavisch interieur

Wees niet bang om opvallende decoratiestukken te gebruiken.

Felle kleuraccenten zijn al sinds lange tijd een belangrijk gegeven in Scandinavische interieurs. Daarnaast zien we dat de witte beschildering vaak gecombineerd wordt met koele grijze en blauwe kleuren. De noordelijke omgeving (vaak bedekt met sneeuw) wordt zo helemaal teruggebracht in je interieur.

Grijze tinten interieur

Wit wordt aangevuld met koele grijze en blauwe tinten.

5. Lichte vloeren

Zorg voor lichtheid en openheid, ook in de vloeren. Scandinavische interieurs worden gekenmerkt door lichte, en liefst houten vloeren.

Lichte houten vloer

Kies voor lichte en bij voorkeur houten vloeren.
Bron: Inthralld.com

6. Duidelijke lijnen in architectuur en meubilair

Scandinavisch design staat voor functionaliteit en minimalisme. In een Scandinavisch interieur kies je best voor eenvoudige, duidelijke lijnen in zowel architectuur als meubilair. Ingewikkelde vormen passen echt niet. Desalniettemin krijgen de ingetogen designs steeds een elegante toets mee.

Villa Wallin Flos Arco

Duidelijke maar elegante lijnen zijn eigen aan Scandinavisch meubilair en architectuur.

Tijdens het midden van de 20ste eeuw zijn talrijke designklassiekers ontstaan die nog steeds meekunnen in hedendaagse interieurs. Denk maar aan de PH lamp van Poul Henningsen of de Egg zetel (1958) van Arne Jacobsen.

Poul Henningsen lamp Arne Jacobsen Egg zetel

De PH Lamp en de Egg zetel zijn twee absolute designklassiekers.

7. Functioneel en praktisch

De langdurige winters in het noorden deden mensen vaak lange perioden in hun woning blijven. Vandaar dat er in Scandinavisch design erg veel belang wordt gehecht aan functionaliteit. Een woning moest praktisch en gewoon leuk zijn om in te leven, en de spullen die erin stonden, moesten gewoon hun werk doen.

&tradition Spinning

Functionaliteit komt bij Scandinavisch design altijd op de eerste plaats.

8. Eco-vriendelijk

In Scandinavië is men logischerwijs erg begaan met de natuur. In landen als Zweden zijn eco-vriendelijke aspecten in woningen al sinds lange tijd een gewoonte. We denken hierbij aan (drie)dubbele beglazing en degelijke wand- en dakisolatie. Meer tips voor duurzaam interieurdesign vind je overigens in ons interview met Space Concepts.

9. Haardvuur in de hoek

Om zich warm te houden werd in het noorden van Europa beroep gedaan op houtkachels. Anders dan in huizen bij ons worden haardvuren er niet als centrale punt in een ruimte geplaatst, ze worden liever in de hoek van een ruimte geïnstalleerd.

Haardvuur hoek

Houtkachels vind je vaak in de hoek van een ruimte terug.
Bron: Homedsgn.com

10. Voorzie een buitenplaats

Door hun liefde voor de natuur houden de Scandinaviërs graag een band met de buitenomgeving. Zorg daarom voor een terras of balkon waar je van de gezonde buitenlucht kunt genieten. Natuurlijk mag ook een barbecue niet ontbreken!

Balkon Scandinavisch

Hoe klein ook de ruimte, de Noord-Europeanen voorzien altijd een buitenplaatsje.
Bron: Homedsgn.com

11. Vermijd teveel aan accessoires

Een Scandinavisch interieur wordt simpel gehouden. Decoratie mag maar zet je interieur niet overvol, een les die we ook meekregen van interieurdesigner Filip Deslee. Maak een keuze in plaats van voor alles te kiezen.

Een leuke suggestie is muurdecoratie. Maak bijvoorbeeld een cluster van verschillende schilderijen of fotokaders.

Fotokaders

Clusters van fotokaders zal je vaak terugzien in een Scandinavisch interieur.
Bron: Myscandinavianhome.blogspot.be

12. Zorg voor ademruimte

Scandinavisch wonen draait rond openheid. In plaats van gesloten kasten, gebruikt men voornamelijk open varianten of wandplanken. Je hoeft dus niet alles netjes achter slot en grendel op te bergen. Een beetje ‘rommel’ mag wel. Daarnaast worden zware gordijnen best vermeden. Zo geef je jouw interieur wat extra ademruimte.

Open kasten

Open kasten met kleurrijke inhoud zijn een aanrader.

Scandinavische verlichting

Uiteraard is dit artikel niet compleet zonder een aantal verlichtingstips. Hieronder zijn diverse lampen te vinden die perfect in een Scandinavisch interieur passen.

&tradition

Eerst en vooral is het Deense designmerk &tradition een echte aanrader. Dit merk heeft een heleboel prachtige lampen, waaronder de Bulb, Topan, FlowerPot en Copenhagen. Zoals de merknaam al doet vermoeden, behoudt het merk steeds de band met het Deense designerfgoed. Het gamma omvat dan ook designklassiekers van onder meer Arne Jacobsen en Verner Panton.

Andtradition FlowerPot Bellevue

De &tradition FlowerPot van Verner Panton en de Bellevue van Arne Jacobsen.

Louis Poulsen

Louis Poulsen is een ander Scandinavisch verlichtingsmerk dat hoge toppen scheert. Binnen hun collectie vinden we de legendarische PH Artichoke lamp van Poul Henningsen terug. Deze lamp weerspiegelt als geen ander de Scandinavische designfilosofie.

De PH lamp werd ontworpen voor een zo wijd mogelijke lichtspreiding zonder de mensen er rond te verblinden. Functionaliteit wordt hier optimaal gecombineerd met schoonheid.

Louis Poulsen PH

De Louis Poulsen PH lampen zijn op en top Scandinavisch design.

Op zoek naar een leuke bureaulamp? Kies dan voor deze Louis Poulsen AJ tafellamp. Deze karakteristieke tafellamp zie je in talrijke Scandinavische interieurs terugkomen.

Louis Poulsen AJ

De Louis Poulsen AJ is het bewijs dat simpele vormen ook elegant kunnen zijn.

Verpan

Verpan doet de ontwerpen van de Deense allesdesigner Verner Panton heropleven. Deze rebelse ontwerper had een passie voor het experimenteren met nieuwe materialen en vormen. Hij week op deze manier ietwat af van het normale Scandinavische design. Zijn kroonjuweel is zonder twijfel de Verpan Fun, welke gemaakt wordt van duizenden parelmoer schelpjes.

Verpan Fun 10DM

Verpan Fun; Verner Panton probeerde steeds nieuwe materialen uit.

Een ander bekend werk van Panton is de VP Globe lamp, een simpele designlamp qua vorm met binnenin een sierlijke toets.

Villa Wallin Verpan VP Globe

De Verpan VP Globe in een Zweedse villa van Erik Andersson.

Tom Dixon Beat Light

De Beat Lights zijn misschien niet van Scandinavische origine, ze passen met hun uitgesproken vorm wel perfect binnen de Scandinavische stijl.

Tom Dixon Beat Light

De zwarte Tom Dixon hanglampen zorgen voor het nodige contrast.
Bron: Nordicdesign.ca

Moooi Random Light

Door zijn lichtheid is de Moooi Random Light de ideale aanvulling voor een Scandinavisch interieur. De Random Light is een ontwerp van de Nederlander Bertjan Pot.

Moooi Random Light

De Mooi Random Light; onopvallend, maar toch ook weer niet.
Bron: Tvoydesigner.ru

Flos Rosy Angelis

Tot slot mag een staanlamp als de Flos Rosy Angelis niet vergeten worden. De eenvoudige vorm past perfect in deze interieurstijl.

Flos Rosy Angelis

Flos Rosy Angelis

Conclusie

Scandinavisch design is simpel en tegelijk toch gracieus. Het praktische aspect is enorm belangrijk net als de aandacht voor natuurlijke materialen en vakmanschap. Als je zelf voor een noordelijke sfeer wil gaan, houd je het dus best open en licht. Maar durf te spelen met felgekleurde accenten. Als het te veel wordt, zal je het snel genoeg merken.

Tags | , , ,

Comments

  1. Goede post met handige tips. De tips & tricks voor wonen vind ik niet alleen voor wonen maar ook voor interieur op het werk. Bedrijven beginnen tegenwoordig steeds meer aandacht aan hun interieur te schenken.

    • En volledig terecht! Je brengt immers vele uren door op het werk, dus dan kan het maar beter aangenaam vertoeven zijn.

Share your thoughts with us!