Scandinavisch interieurdesign: tips, tricks en voorbeelden
On 22, aug 2014 | 2 Comments | In Interieurinspiratie | By
Ook al dateert het van de jaren 50, Scandinavisch design oogt jong en fris. Dankzij haar eenvoud en aandacht voor functionaliteit heeft deze designfilosofie de tand des tijds weten doorstaan. Meubelen, verlichting en decoratiestukken in de noordelijke stijl zijn populairder dan ooit. Eigen aan Scandinavisch interieurdesign zijn de lichte wandkleuren, het gebruik van natuurlijke materialen en de link met de buitenomgeving. We vertellen je hoe deze designbeweging tot stand kwam en hoe je de Scandinavische sfeer bij jou thuis brengt.
Hoe Scandinavisch design ontstond
Mooie producten die het leven beter maken
De term “Scandinavisch design” is afkomstig van een gelijknamige designshow die doorheen de VS en Canada toerde van 1954 tot 1957. In de show werd de Scandinavische manier van leven gepromoot. Hoewel Scandinavisch design pas vanaf midden 20e eeuw bij het grote publiek doorbrak, vindt de designbeweging haar oorsprong al aan het einde van de 19e eeuw.

De term Scandinavisch design komt van de designshow ‘Design in Scandinavia’ (1954-1957).
Bron: Cdn2.brooklynmuseum.org
Het modernisme ligt mee aan de basis van Scandinavisch design. Deze culturele beweging kantelde zich begin 20e eeuw resoluut tegen de toenmalige opvattingen van kunst, architectuur en sociale organisatie. Gesterkt door de oorlog ontstond er een noodzaak voor functionaliteit en design voor het grote publiek.
Het was binnen deze context dat Scandinavisch design haar charme verwierf. Deze situatie vertaalde zich samen met de harde noordelijke leefomstandigheden in sobere maar praktische producten.
In Noord-Europese landen als Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden was men aangewezen op wat de natuur te bieden had. Voor de productie probeerde men zo weinig mogelijk materiaal te verspillen. Onnodige versieringen werden dus achterwege gelaten.
Overleven in het koude noorden vroeg producten die simpelweg werkten, schoonheid was ondergeschikt. Hoewel Scandinavisch design gekenmerkt wordt door minimalisme en simpele lijnen, is elegantie er nooit veraf. Vanwege de lange strenge winters in het noorden moest de woning namelijk prettig vertoeven zijn. Dit leidde tot het zogenaamde ‘good design’, design dat het praktische met schoonheid combineert.
Democratisch design
Scandinavisch design wordt vaak omschreven als democratisch design. Het idee was dat mooie en functionele designproducten haalbaar moesten zijn voor iedereen, niet enkel voor de rijken. En het was precies deze gedachte die perfect paste in de naoorlogse gedachtegang.
Het was echter pas na Wereldoorlog II dat Scandinavisch design zich op grote schaal doorzette. Machinale massaproductie manifesteerde zich er immers later dan in landen als de VS. Vandaar dat er lange tijd werd vastgehouden aan de traditionele ambachten. De aandacht voor fijn vakmanschap en natuurlijke materialen is daardoor nog steeds een van de belangrijkste karakteristieken van Scandinavisch design.
Zelf Scandinavisch wonen: Tips & tricks
Door haar eenvoud en warme uitstraling kiezen steeds meer mensen voor een Scandinavisch interieur. Wil je zelf deze designstijl in huis halen? Dan zullen deze tips zeker en vast van pas komen:
1. Ga voor hout en andere natuurlijke materialen
De liefde voor de natuur en vakmanschap is altijd gebleven in Scandinavië. Het verwerken van hout en het ook zichtbaar maken is daarom essentieel voor een Scandinavisch uitziend interieur. Hout geeft bovendien een gevoel van warmte. Ook andere natuurlijke materialen zoals geanodiseerd of geëmailleerd aluminium en geperst staal zijn alomtegenwoordig.

Gebruik hout en toon het in je interieur.
Bron: Homeadore.com
2. Veel natuurlijk licht
Om zich te weren tegen winterse dipjes, werd de instroom van natuurlijk zonlicht gemaximaliseerd. Men koos daarom voor veel en grote ramen.

Door de grote ramen wordt het zonlicht optimaal benut.
Bron: Blog.jelanieshop.com
3. Hou het licht
In een Scandinavisch interieur zal je weinig contrast zien. Men gebruikt voornamelijk wit voor muren en plafonds. Op deze manier wordt het inkomende zonlicht perfect uitgebuit. Een ander belangrijk voordeel is dat wit een ruimte optisch vergroot. Dit is geen sinecure als je weet dat men in het noorden vaak lange perioden binnenshuis moest doorbrengen vanwege de harde winters.

Dankzij lichte kleuren ziet een kamer er veel ruimer uit.
Bron: Trendenser.se
4. Leg kleurrijke accenten
Een overvloed aan wit is saai. Daarom gebruikt men kleurrijke decoratiestukken om contrast te scheppen. Gebruik kussens met speelse patronen, een opvallende vaas of een hanglamp in een frisse tint… de mogelijkheden zijn eindeloos.
Felle kleuraccenten zijn al sinds lange tijd een belangrijk gegeven in Scandinavische interieurs. Daarnaast zien we dat de witte beschildering vaak gecombineerd wordt met koele grijze en blauwe kleuren. De noordelijke omgeving (vaak bedekt met sneeuw) wordt zo helemaal teruggebracht in je interieur.
5. Lichte vloeren
Zorg voor lichtheid en openheid, ook in de vloeren. Scandinavische interieurs worden gekenmerkt door lichte, en liefst houten vloeren.

Kies voor lichte en bij voorkeur houten vloeren.
Bron: Inthralld.com
6. Duidelijke lijnen in architectuur en meubilair
Scandinavisch design staat voor functionaliteit en minimalisme. In een Scandinavisch interieur kies je best voor eenvoudige, duidelijke lijnen in zowel architectuur als meubilair. Ingewikkelde vormen passen echt niet. Desalniettemin krijgen de ingetogen designs steeds een elegante toets mee.
Tijdens het midden van de 20ste eeuw zijn talrijke designklassiekers ontstaan die nog steeds meekunnen in hedendaagse interieurs. Denk maar aan de PH lamp van Poul Henningsen of de Egg zetel (1958) van Arne Jacobsen.
7. Functioneel en praktisch
De langdurige winters in het noorden deden mensen vaak lange perioden in hun woning blijven. Vandaar dat er in Scandinavisch design erg veel belang wordt gehecht aan functionaliteit. Een woning moest praktisch en gewoon leuk zijn om in te leven, en de spullen die erin stonden, moesten gewoon hun werk doen.
8. Eco-vriendelijk
In Scandinavië is men logischerwijs erg begaan met de natuur. In landen als Zweden zijn eco-vriendelijke aspecten in woningen al sinds lange tijd een gewoonte. We denken hierbij aan (drie)dubbele beglazing en degelijke wand- en dakisolatie. Meer tips voor duurzaam interieurdesign vind je overigens in ons interview met Space Concepts.
9. Haardvuur in de hoek
Om zich warm te houden werd in het noorden van Europa beroep gedaan op houtkachels. Anders dan in huizen bij ons worden haardvuren er niet als centrale punt in een ruimte geplaatst, ze worden liever in de hoek van een ruimte geïnstalleerd.

Houtkachels vind je vaak in de hoek van een ruimte terug.
Bron: Homedsgn.com
10. Voorzie een buitenplaats
Door hun liefde voor de natuur houden de Scandinaviërs graag een band met de buitenomgeving. Zorg daarom voor een terras of balkon waar je van de gezonde buitenlucht kunt genieten. Natuurlijk mag ook een barbecue niet ontbreken!

Hoe klein ook de ruimte, de Noord-Europeanen voorzien altijd een buitenplaatsje.
Bron: Homedsgn.com
11. Vermijd teveel aan accessoires
Een Scandinavisch interieur wordt simpel gehouden. Decoratie mag maar zet je interieur niet overvol, een les die we ook meekregen van interieurdesigner Filip Deslee. Maak een keuze in plaats van voor alles te kiezen.
Een leuke suggestie is muurdecoratie. Maak bijvoorbeeld een cluster van verschillende schilderijen of fotokaders.

Clusters van fotokaders zal je vaak terugzien in een Scandinavisch interieur.
Bron: Myscandinavianhome.blogspot.be
12. Zorg voor ademruimte
Scandinavisch wonen draait rond openheid. In plaats van gesloten kasten, gebruikt men voornamelijk open varianten of wandplanken. Je hoeft dus niet alles netjes achter slot en grendel op te bergen. Een beetje ‘rommel’ mag wel. Daarnaast worden zware gordijnen best vermeden. Zo geef je jouw interieur wat extra ademruimte.
Scandinavische verlichting
Uiteraard is dit artikel niet compleet zonder een aantal verlichtingstips. Hieronder zijn diverse lampen te vinden die perfect in een Scandinavisch interieur passen.
&tradition
Eerst en vooral is het Deense designmerk &tradition een echte aanrader. Dit merk heeft een heleboel prachtige lampen, waaronder de Bulb, Topan, FlowerPot en Copenhagen. Zoals de merknaam al doet vermoeden, behoudt het merk steeds de band met het Deense designerfgoed. Het gamma omvat dan ook designklassiekers van onder meer Arne Jacobsen en Verner Panton.
Louis Poulsen
Louis Poulsen is een ander Scandinavisch verlichtingsmerk dat hoge toppen scheert. Binnen hun collectie vinden we de legendarische PH Artichoke lamp van Poul Henningsen terug. Deze lamp weerspiegelt als geen ander de Scandinavische designfilosofie.
De PH lamp werd ontworpen voor een zo wijd mogelijke lichtspreiding zonder de mensen er rond te verblinden. Functionaliteit wordt hier optimaal gecombineerd met schoonheid.
Op zoek naar een leuke bureaulamp? Kies dan voor deze Louis Poulsen AJ tafellamp. Deze karakteristieke tafellamp zie je in talrijke Scandinavische interieurs terugkomen.
Verpan
Verpan doet de ontwerpen van de Deense allesdesigner Verner Panton heropleven. Deze rebelse ontwerper had een passie voor het experimenteren met nieuwe materialen en vormen. Hij week op deze manier ietwat af van het normale Scandinavische design. Zijn kroonjuweel is zonder twijfel de Verpan Fun, welke gemaakt wordt van duizenden parelmoer schelpjes.
Een ander bekend werk van Panton is de VP Globe lamp, een simpele designlamp qua vorm met binnenin een sierlijke toets.

De Verpan VP Globe in een Zweedse villa van Erik Andersson.
Tom Dixon Beat Light
De Beat Lights zijn misschien niet van Scandinavische origine, ze passen met hun uitgesproken vorm wel perfect binnen de Scandinavische stijl.

De zwarte Tom Dixon hanglampen zorgen voor het nodige contrast.
Bron: Nordicdesign.ca
Moooi Random Light
Door zijn lichtheid is de Moooi Random Light de ideale aanvulling voor een Scandinavisch interieur. De Random Light is een ontwerp van de Nederlander Bertjan Pot.

De Mooi Random Light; onopvallend, maar toch ook weer niet.
Bron: Tvoydesigner.ru
Flos Rosy Angelis
Tot slot mag een staanlamp als de Flos Rosy Angelis niet vergeten worden. De eenvoudige vorm past perfect in deze interieurstijl.
Conclusie
Scandinavisch design is simpel en tegelijk toch gracieus. Het praktische aspect is enorm belangrijk net als de aandacht voor natuurlijke materialen en vakmanschap. Als je zelf voor een noordelijke sfeer wil gaan, houd je het dus best open en licht. Maar durf te spelen met felgekleurde accenten. Als het te veel wordt, zal je het snel genoeg merken.
-
Goede post met handige tips. De tips & tricks voor wonen vind ik niet alleen voor wonen maar ook voor interieur op het werk. Bedrijven beginnen tegenwoordig steeds meer aandacht aan hun interieur te schenken.
Share your thoughts with us!
Comments