Image Image Image Image Image
 • Vlaams
 • Nederlands
 • English
 • Deutsch
 • Français
 • עברית
Scroll to Top

To Top

26

jan
2015

No Comments

In Design Evenementen
Varia en Fun

By Lindsay Peetermans

Tentoonstelling Lightopia toont alle facetten van licht

On 26, jan 2015 | No Comments | In Design Evenementen, Varia en Fun | By Lindsay Peetermans

Vuur heeft eeuwen als alleenheerser over de duisternis geregeerd. De introductie van het elektrisch licht vorige eeuw betekende dan ook een enorme verandering voor het dagelijks leven. Eindelijk kon de mens zich echt bevrijden van het ritme van licht en donker. Met de expositie Lightopia werpt het Gentse Design Museum niet alleen een verhelderend licht op de evolutie van verlichting, maar ook op de verscheidene dimensies ervan.

Lightopia

Lightopia

1. Licht als getuige van de tijdgeest

Zoals kledij een stille getuige is van een bepaalde tijdgeest, zo illustreert verlichting eveneens de trend van een bepaalde periode. Denk maar aan de Fun-reeks van Verner Panton of de lampen van Ettore Sottsass die de jaren zestig reflecteerden. De huidige lichtvervuiling, verhoogde energieconsumptie en de opwarming van de aarde, hebben de laatste tijd dan weer gezorgd voor een nieuwe golf aan verlichtingsconcepten. Technologieën zoals de LED en OLED hebben het traditionele analoge peertje daarbij bijna volledig verdrongen.

Dat betekent niet dat de peervorm volledig is verdwenen. Toen politici enkele jaren geleden aandrongen op milieuvriendelijkere verlichting verschenen er heel wat ontwerpen die hulde brachten aan de peervorm. Zo ontwierp Ingo Maurer in 2003 zijn ‘Lüstre’ waarbij de Duitse designer op een glasplaat een luster lijkt geschetst te hebben. De gangbare peertjes in de traditionele luster zijn hierbij vervangen door led-verlichting.

In Lightopia kan je eveneens de ‘Flying Flames’ van Ingo Maurer bewonderen. Kaarsen lijken van ver te zweven in de ruimte, maar wie dichterbij komt ziet dat de kaarsen bestaan uit dunne printplaatjes met 256 dimbare ledjes.

Ingo Maurer Flying Flames

Ingo Maurer Flying Flames

2. Licht als basisrecht

Wist je dat er wereldwijd 1,6 miljard mensen niet zijn aangesloten op een elektriciteitsnetwerk? Zo zijn er heel wat mensen die vertrouwen op lampen die werken op fossiele brandstoffen. Er zijn heel wat creatieve initiatieven om licht in de duisternis te brengen zoals het ‘A liter of light’-project in Manilla of het ‘Little sun’-project van designer Olafar Eliasson en ingenieur Frederik Ottesen.

3. Licht als designvol gebruiksvoorwerp

In Lightopia worden zo’n 300 kunstwerken tentoon gespreid waarbij er zowel aandacht is voor iconen als Achille Castiglioni, Gino Sarfati en de reeds vermelde Ingo Maurer, maar ook voor jonger creatief geweld zoals Joris Laarman. Ontwerpers die u niet toevallig ook terugvindt in onze webshop. De rode draad door heel wat van deze lampen is de zoektocht naar het evenwicht tussen natuurlijk licht en kunstlicht, teveel licht en voldoende duisternis, achtergrondverlichting en individuele verlichting, etc. Drie opvallende designs in Lightopia willen we u niet onthouden:

 • De kroonluchter ‘Temporali’ van Alberto Garuti. De 540 gloeilampen van deze kroonluchter zouden beginnen flikkeren telkens het ergens bliksemt in Italië.
  Temporali Alberto Garuti
 • De ‘CMYK Lamp’ van Dennis Parren speelt met het mysterie van licht en reflectie. Alle lichtgevende kleuren worden immers gevormd door slechts drie kleine led-lampjes in de basiskleuren: rood, geel en blauw.
  CMYK Lamp Dennis Parren
 • 85 Lamps is een hanglamp van de designer Rody Graumans en zoals de naam het al doet vermoeden, bevat de lamp maar liefst 85 led-lampen. De lamp werd ontworpen voor het Amsterdamse creatieve designbureau Droog.
  85 Lamps Rody Graumans

4. Licht als een vorm van entertainment

Wie de muziekclip Around the world van Daft Punk kent, weet dat licht niet enkel dient als een middel om boek te lezen . In 1900 was het Palais d’Electricité op de wereldtentoonstelling in Parijs één van de grote blikvangers. Het potentieel van licht werd er geroemd door middel van duizenden lampen en spiegels.

Ook in 2015 zal licht de hoofdrolspeler zijn in tal van evenementen. Denk maar aan het China Light Festival in de zoo van Antwerpen (tot 18 januari 2015) en het Lichtfestival van Gent (29 januari tot 1 februari 2015).

Tags | , ,

Share your thoughts with us!