Image Image Image Image Image
 • Vlaams
 • Nederlands
 • English
 • Deutsch
 • Français
 • עברית
Scroll to Top

To Top

09

jan
2018

No Comments

In Varia en Fun

By Steven Roziers

De toekomst van verlichting: enkele trends

On 09, jan 2018 | No Comments | In Varia en Fun | By Steven Roziers

De verlichtingswereld is als een onstopbare sneltrein. Technische innovaties volgen elkaar in sneltempo op. We vergeten soms dat we tot midden 20e eeuw voornamelijk met gas of olie onze woningen verlichtten. En kijk eens waar we nu staan.

We kijken dus reikhalzend uit naar de volgende decennia. De toekomst van verlichting voorspellen is bijna onmogelijk. Maar op basis van verschillende trends kunnen we wel een gokje wagen.

Decentrale stroomproductie

Een eerst evolutie zien we in de stroomproductie die nodig is om lampen te voeden. Dat gebeurt steeds minder op één plek. We gaan immers naar een gedecentraliseerd stroomnet.

Meer dan ooit produceren gezinnen zelf elektriciteit door middel van zonnepanelen. Ze zijn dus minder afhankelijk van het stroomnet. Dat is ook goed nieuws voor het milieu, want een pv-installatie zorgt voor groene energie.

In de toekomst zal deze trend blijven groeien. Zonnepanelen plaatsen is immers een interessante investering. En tegenwoordig zijn ze niet langer een doorn in het oog. Neem maar eens een kijkje naar de zonnepannen van Tesla.

Zonnepaneel

Een dakpan of een zonnepaneel? Je ziet haast geen verschil. Bron foto

Lasers ter vervanging van LED

Eerst was er de gloeilamp. Daarna de fluorescentielamp. Vandaag de dag is LED de maatstaf. Maar geloof ons: dat zal binnen enkele decennia veranderen.

Wetenschappers staan niet stil. Ze gaan continu op zoek naar betere verlichtingsbronnen. Dat zouden wel eens lasers kunnen zijn.

Ten opzichte van een LED bieden lasers volgende voordelen:

 • Compacter dan een LED-diode
 • Produceert tot 1000x meer licht
 • Verbruikt 1/3e van de stroom

Momenteel staat deze technologie nog in haar kinderschoenen. Toch zijn er al enkele veelbelovende projecten, zoals de laser koplampen van de BMW i8.

Leer meer over laserverlichting in dit artikel.

Laser

De laserverlichting maakt deze koplamp erg blits. Bron foto

Slimme verlichting

‘Domme’ verlichting is binnen enkele jaren (hopelijk) uitgestorven. Onze maatschappij is steeds meer gewonnen voor slimme verlichting. Die zorgt voor meer comfort, veiligheid en een lager energieverbruik.

Schakelaars en drukknoppen worden bijvoorbeeld overbodig. In de plaats daarvan kiezen we voor bewegingsmelders. Wanneer je een ruimte binnenkomt, gaat het licht automatisch aan. Dat is heel handig wanneer je jouw handen vol hebt met boodschappen.

Nog een voordeel van slimme verlichting: de lampen gaan vanzelf uit wanneer een kamer leeg is. Zo daalt jouw elektriciteitsfactuur.

Slimme verlichting biedt ook op andere manieren meer comfort. Zoals een kleurwissel wanneer het begint te regenen, zodat je de was nog kan binnenhalen. Of een lichtimpuls ter vervanging van de deurbel wanneer de kinderen slapen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Philips Hue

Het slimme verlichtingssysteem van Philips Hue is sterk in opmars.

Smart city lights

In de toekomst zal niet alleen de verlichting in onze woningen grondig veranderen. Onze steden krijgen ook een make-over.

Slimme straatverlichting kan zichzelf dimmen op lege wegen om energie te besparen. Of van kleur veranderen op gevaarlijke kruispunten.

Misschien nog interessanter zijn de extra toepassingen. Met slimme straatverlichting weten onderhoudstechniekers direct wanneer een lamp defect is. Herstellingen gaan dus veel sneller.

Men kan tevens straatlampen uitbreiden met:

 • Laadmogelijkheden voor elektrische auto’s
 • Wifi-modules om wandelaars van internet te voorzien
 • Camera’s om de veiligheid te vergroten
 • Sensoren om snel vrije parkeerplaatsen te vinden
 • Enzovoort…

Betere batterijtechnologie

De laatste jaren is er een enorme vooruitgang op het vlak van batterijtechnologie. Dat is in de eerste plaats interessant om zelfgeproduceerde stroom (zie puntje 1) op te slaan en optimaal in te zetten. Maar het is ook goed nieuws voor ontwikkelingslanden.

In een groot deel van die landen zijn er dorpen zonder stroomnet. Inwoners moeten zich behelpen met kerosinelampen. De walmen die deze lampen uitstoten zijn vervuilend en schadelijk voor de gezondheid.

Draagbare lampen (met een ingebouwde batterij) in combinatie met een klein zonnepaneeltje vormen een oplossing voor dit probleem. Qua comfort is dat een wereld van verschil.

Lichttherapie (dynamisch licht)

Lichttherapie zal in de toekomst aan belang winnen. Ondernemingen erkennen stilaan het nut van wisselende lichtsferen.

In de nieuwe Boeing 787 ‘Dreamliner’ is reeds een soort van lichttherapie te vinden. De cabineverlichting wisselt tussen warm wit en een zachte lavendelkleur om jetlag tegen te gaan.

Een andere vorm van lichttherapie is de dynamische verlichting van warenhuizen. Het juiste licht laat producten er smakelijker uitzien. Volgens Philips gebruiken we best lampen met een rood kleuraccent voor vleeswaren en koel wit licht voor verse vis. Kaas en brood zijn dan weer gebaat met een gele kleur.

Dynamische verlichting verhoogt zelfs de productiviteit op kantoor. De lichtkleur wisselt op basis van het tijdstip. Op de middag is er koel wit licht, naar de avond toe wordt dit warmer. Dankzij het positieve effect op de productiviteit van werknemers zal het niet lang duren voordat meer bedrijven dit systeem implementeren.

Daarnaast zijn enkele smartphones en tablets uitgerust met een kleurfilter. Die vermindert de hoeveelheid blauw licht. Het blauwe licht van schermen verstoort immers onze biologische klok. We produceren minder slaaphormonen waardoor we langer wakker liggen. De kans is groot dat elektronische toestellen, waaronder televisies, dit in de toekomst automatisch doen.

Boeing 787

Lichtterapie in vliegtuigen is niet langer verre toekomstmuziek.

Share your thoughts with us!