Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

04

nov
2020

No Comments

In Interieurinspiratie

By Elke Leemans

Verlichting uit de Lage Landen

On 04, nov 2020 | No Comments | In Interieurinspiratie | By Elke Leemans

De afgelopen maanden werd er massaal opgeroepen om lokaal te shoppen. Een initiatief waar we graag ons steentje toe bijdragen. Daarom zetten we in dit artikel de mooiste verlichting van de Lage Landen in de kijker.

België

Beginnen doen we met het best vertegenwoordigde land. Het feit dat dmlights in België gevestigd is zal er wel voor iets tussen zitten, maar het is wel een feit dat er flink wat kwalitatieve verlichtingsmerken te vinden zijn in ons kleine landje.

We weten niet of het een gevolg is van de typische Vlaamse bescheidenheid, maar het is opvallend dat we in België haast alleen strakke, architecturale verlichting terugvinden. De bekendste namen zijn Delta Light, Wever & Ducré en Modular Lighting, stuk voor stuk grote spelers in de wereld van de verlichting.

Delta Light

Beginnen doen we met Delta Light, marktleider en trendsetter in architecturale verlichting. Hoewel het bedrijf sinds zijn oprichting een enorme groei kende, is het altijd een familieaangelegenheid gebleven. Vader Paul Ameloot stond aan de wieg van het West-Vlaamse merk en met zonen Peter en Jan die mee in de zaak stapten is de toekomst van Delta Light verzekerd.

Het merk is vooral bekend om zijn complete gamma aan architecturale verlichting. Of je nu op zoek bent naar licht voor je woning, bedrijf, winkel of horecazaak, bij Delta Light vind je alles wat je nodig hebt, voor binnen én buiten.

Topcollectie: Deep Ringo

De diepliggende spotjes uit de Deep Ringo collectie geven perfect weer waar Delta Light voor staat. Stijlvolle en subtiele verlichting die nooit om aandacht schreeuwt maar wel een meerwaarde betekent voor elk interieur.

Delta Light Deep Ringo

Shop Delta Light Deep Ringo

 

Wever & Ducré

De tweede uit ons lijstje is Wever & Ducré. Deze naam is niet afkomstig van de oprichters, maar is een samenstelling van de vijf succesfactoren waarop de oprichters zich toelegden: werklust, vertrouwen, enthousiasme, durf en creativiteit. Een strategie die lijkt te werken, want ook Wever & Ducré is uitgegroeid tot één van de grootste namen in de verlichtingsindustrie.

Het Ducré-gedeelte (durf en creativiteit) is goed terug te zien in de collectie van het eveneens West-Vlaamse bedrijf. Bij de Kortrijkzanen durven ze het puur architecturale al eens laten varen om een meer decoratieve richting in te slaan. Dit zorgt ervoor dat je bij Wever & Ducré steeds terecht kan voor de meest trendy verlichting.

Topcollectie: Wiro

Als er één productlijn is die de decoratievere koers van Wever & Ducré belichaamt is het de Wiro-reeks wel. Trendy draadarmaturen in stoer zwart of sfeervol koper die zich in elk modern of industrieel interieur thuis voelen.

Wever & Ducre Wiro

Shop Wever & Ducré Wiro

 

Modular Lighting

We weten niet wat er in het water zit, maar ook Modular Lighting is gevestigd in de meest westelijke provincie van Vlaanderen. Verder zijn ze ook in de jaren ’80 opgericht, gespecialiseerd in architecturale verlichting en wereldwijd gekend voor hun kwalitatieve designs.

En toch is Modular Lighting het buitenbeentje in dit rijtje. Bij Modular Lighting is het vaak net dat tikkeltje excentrieker, gewaagder. Dat vertaalt zich niet enkel in hun designs, maar vaak ook in de erg opvallende campagnes die ze errond bouwen. Modular is meer dan een merk, het is een filosofie.

Topcollectie: Nomad

Bij geen enkele collectie is het Modular-DNA zo uitgesproken als bij de Nomad. Stoer, ietwat ongebruikelijk, maar functioneel en esthetisch verantwoord.

Modular Lighting Nomad

Shop Modular Lighting Nomad

 

Eervolle vermeldingen

We zouden gerust nog even kunnen doorgaan met het in de kijker zetten van Belgische verlichtingsmerken, maar helaas had onze hoofdredacteur maar 4 pagina’s voorzien. Daarom nog snel een eervolle vermelding voor Doxis, Trizo21, Bel Lighting, Uni-Bright, Orbit, PSM Lighting en TossB, ook allemaal fabrikanten van hoogwaardige architecturale verlichting.

Vermelden we nog graag Dark, het enige Belgische verlichtingsmerk dat volop de kaart van design trekt. Opvallende ontwerpen in nog opvallendere kleuren is waar dit merk zijn faam mee verworven heeft. Verder mogen we ook Royal Botania en Nautic niet vergeten, die garant staan voor luxueuze en karaktervolle verlichting met een tijdloze uitstraling.

Nederland

De lijst van Nederlandse merken is een pak korter, maar daarom zeker niet minder de moeite. Uiteraard is er Philips, wereldleider op gebied van (led)verlichting, maar verder zijn er ook nog enkele erg fijne designlabels die het ontdekken waard zijn.

Philips

Philips een “Nederlands verlichtingsbedrijf” noemen is dit elektronica concern oneer aandoen. De Koninklijke Philips is een beursgenoteerd bedrijf dat wereldwijd ongeveer 80.000 mensen tewerkstelt. Feit is wel dat de tech gigant ontstaan is in Nederland en  dat de eerste producten die ze op de markt brachten gloeilampen waren.

In de bijna 130 jaar sinds die eerste gloeilampen heeft het merk uit Eindhoven zich zowat op alle takken van de elektronica toegespitst, zonder zijn roots te vergeten. Dankzij een constant streven naar innovatie is het merk uitgegroeid naar de wereldleider in zowel conventionele als slimme verlichting.

Topcollectie: Philips Hue

Technisch gesproken is Philips Hue een merk en geen collectie, maar what’s in a name? Met de introductie van Hue zette Philips zijn naam als innovator kracht bij en bracht het slimme verlichting in geen tijd naar de huiskamer van de gewone man.

Philips Hue

Shop Philips Hue

 

Moooi

Neen, je kijkt niet dubbel. Er staan wel degelijk drie O’s. Die extra “O” voegden oprichters Marcel Wanders en Casper Vissers toe om aan te geven dat ze ook streefden naar meer mooiheid en uniekheid. Wat ons betreft hadden ze gerust nog meer O’tjes mogen toevoegen, want de collectie van Moooi is in één woord verbluffend.

Een ander woord dat perfect bij Moooi past is eigenzinnig. Als geen ander weten ze balans te brengen tussen wilde ideeën en stijlvolle uitwerking. Zo ogen zelfs de meest buitensporige designs (levensgroot paard iemand?) nooit over-the-top en zijn zelfs de “normalere” lampen met geen ander te vergelijken.

Topcollectie: Heracleum

De Moooi Heracleum hanglampen, geïnspireerd door de plantenfamilie met dezelfde naam, zijn een toonbeeld van creativiteit, vernuft en oogverblindend design.  Net de eigenschappen waar we aan denken bij het horen van de naam Moooi.

Moooi Heracleum

Shop Moooi Heracleum

 

Ay Illuminate

Toegegeven, Ay Illuminate klinkt niet echt Nederlands. Toch kent het bedrijf zijn oorsprong in Amersfoort. De inspiratie en materialen voor hun lampen komen echter van over de hele wereld. Van visnetten uit Swaziland over rotan uit Indonesië tot kasjmier uit Afghanistan, Ay Illuminate speurt alle uithoeken van onze planeet af op zoek naar unieke structuren, vormen en materialen.

Om de authenticiteit van de gebruikte materialen en technieken te bewaren gaan ze bovendien steeds samenwerkingen aan met lokale ambachtslieden. Met een Ay Illuminate lamp haal je dus niet enkel een prachtig stuk design in huis maar steun je ook een fantastisch project aan de andere kant van de wereld.

Topcollectie: Nama

Urban Jungle is één van de hotste interieurstijlen van de laatste jaren met rotan als een zeer geliefkoosd materiaal. Deze Nama lampen zijn dan ook perfect voor jouw “nature inspired” inrichting.

Ay Illuminate Nama

Shop Ay Illuminate Nama

 

droog

Soms weet je door een merknaam meteen wat je kan verwachten, zoals bij Moooi. Soms kan een merknaam echter ook zeer misleidend zijn. Denk je bij ‘droog’ aan saai en duf, dan kom je bij deze Amsterdamse designstudio bedrogen uit.

Dit kleine maar fijne merk heeft een totaal unieke kijk op design. Voor droog zit design in alles. Alledaagse dingen kunnen design worden, verpakking wordt onderdeel van het ontwerp, lampen worden meer dan lichtbron.

Topcollectie: Sticky Lamp

Moest je een Sticky Lamp cadeau krijgen, haal ze dan vooral niet uit de verpakking. Als aanklacht tegen de “oververpakking” werd bij deze wandlamp de verpakking in het design geïntegreerd. Origineel en ecologisch!

Droog Sticky Lamp

Shop droog Sticky Lamp

 

Welke collectie is jouw favoriet? Laat het ons weten in de comments!

Share your thoughts with us!