Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

Waarom Is De Openingshoek Van Verlichting Van Belang?

On 14, jan 2013 | No Comments | In Technische Tips, Verlichting Tips En Advies | By Steven Roziers

Openingshoek verlichtingDe openingshoek (ook wel stralingshoek of lichtbundel genoemd) is de mate waarin het licht van een lichtbron gespreid wordt. Een openingshoek wordt dan ook uitgedrukt in graden. Een openingshoek wordt steeds gemeten op een lichtbron, en niet op het armatuur (het toestel waarin de lichtbron zich bevindt). Bij LED-verlichting staat de openingshoek vaak wel rechtstreeks bij het armatuur, aangezien de lichtbron vast in het armatuur zit geïnstalleerd. De openingshoek die je kiest is vooral afhankelijk van het doel waarvoor de verlichting moet dienen.

Kleine of grote openingshoek afhankelijk van verlichtingsdoel

Accentverlichting hal

LED Accentverlichting

Een kleine openingshoek met een smalle lichtbundel is eerder geschikt voor plaatselijke ofwel accentverlichting. Met een kleine openingshoek kan je compacte oppervlakken efficiënt verlichten zonder veel “lichtvervuiling” in de rest van de ruimte. Bijvoorbeeld wanneer je een bepaald ornament, beeld of plant extra in de verf wilt zetten door een accentuerende spot.

 

Grotere openingshoeken zijn dan weer bedoeld voor algemene verlichtingstoepassingen. Bij algemene verlichting is er nood aan egaal verdeelde verlichting zonder te veel contrast van licht naar donker. Algemene verlichting is het licht dat nodig is om de functionaliteit van die ruimte te gebruiken zeg maar.

Hoe wordt de openingshoek gemeten?

De lichtbundel openingshoek wordt gemeten vanaf het punt waar de lichtbron zijn maximum lichtoutput geeft (het centrum) tot waar de lichtbron nog 50% licht geeft. Dit wil zeggen dat er bij een spot met 30° openingshoek nog altijd wel een hoeveelheid licht buiten deze hoek valt. Dit licht wordt ook wel strooilicht genoemd.

openingshoek verlichting

Strakker afgelijnde lichtbundel bij LED

strakke lichtbundels LED

Strak afgelijnde LED lichtbundels

Je moet wel rekening houden met het feit dat de zichtbare lichtbundel kan variëren per type lichtbron. Zo zijn de lichtbundels van LED-verlichting strakker en gerichter. LED geeft enkel licht binnen de lichtbundel en zo is er weinig sprake van zogenaamd “strooilicht” (het licht dat uitdeint naast de eigenlijke lichtbundel of openingshoek).

 

 

Meer strooilicht bij halogeen- en spaarlampen

TL-verlichting strooilicht

Diffuus strooilicht bij TL-verlichting

Bij halogeen heb je dan weer meer strooilicht. Spaarlampen en TL-lampen ten slotte kennen het meest diffuse type licht. Naast hun lichtbundel stralen ze nog een grote hoeveelheid licht uit die net onder de 50% lichtoutput valt. Het licht is zeer diffuus met als gevolg dat de schaduwen onder dit soort licht veel minder scherp afgelijnd zijn. Minder strakke schaduwen maakt spaar- en TL-lampen daarom ideaal als taakverlichting. De meeste kantoorruimtes en magazijnen worden op deze manier verlicht.

 

lichtbronnen met dezelfde openingshoek

De lichtbundel moet dus gekozen worden op basis van het verlichtingsdoel. Toch nog even vermelden dat een halogeenspot met 30° openingshoek niet hetzelfde geeft als een LED-spot van 30°. Als je meer vragen hebt over de openingshoek van verlichting of andere zaken, stel ze gerust in de comments!

Tags | , ,

Share your thoughts with us!