Image Image Image Image Image
  • Vlaams
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
  • עברית
Scroll to Top

To Top

30

mei
2018

No Comments

In Technische Tips

By Steven Roziers

Wat is een aarding en waarom is dit verplicht?

On 30, mei 2018 | No Comments | In Technische Tips | By Steven Roziers

Voordat je een nieuwe elektrische installatie in gebruik mag nemen, moet deze gekeurd worden. De keurder controleert of alles aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. Die vind je terug in het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties).

Een van de voorwaarden in het AREI is de aarding. Maar wat is dat precies? En wat is het nut ervan? In dit artikel geven we alle antwoorden.

Wat is een aarding?

De aarding is een metalen geleider die alle elektrische toestellen verbindt en lekstromen afleidt naar de aarde rond de woning. Het is een essentieel onderdeel van elke installatie. Want de aarding voorkomt elektrocuties. Bij een isolatiefout zal een differentieelschakelaar de stroom automatisch uitschakelen.

Bijvoorbeeld: tijdens de verhuis van je wasmachine werd het snoer beschadigd. De stroomdraden zijn zichtbaar en komen in contact met de metalen behuizing van het toestel. Raak je de wasmachine aan, dan word je geëlektrocuteerd. Tenzij je een aarding hebt. Die leidt de stroom af naar de aarde, en voorkomt op die manier ongelukken.

aarding-geelgroen

De aardingsgeleider herken je aan de geelgroene isolatie.

Aarding bij nieuwbouw

Voor een nieuwbouw met funderingen van minstens 60 cm diep gebruikt men een aardingslus. Dat is een koperen geleider van 35 mm² doorsnede op de bodem van de funderingssleuf. Deze draad mag in geen geval in aanraking komen met de funderingsmuren en moet dus met wat aarde bedekt worden. De uiteinden blijven vrij. Die voegt men samen ter hoogte van de aardingsschakelaar.

Aarding in bestaande gebouwen

Sommige oude gebouwen hebben nog geen aarding, of hebben een defecte aarding. Het is onmogelijk om hier een aardingslus te plaatsen. Gelukkig is er een andere oplossing. Je mag namelijk een of meerdere aardingsstaven voorzien (minstens 3 meter van elkaar). Deze metalen pinnen worden 80 cm in de grond geslagen en via aardgeleiders met de elektrische installatie verbonden. De aardgeleider verbindt de aardelektrode met de aardingsonderbreker en de hoofdaardingsklem. De sectie van deze geleider is minimum 16 mm², indien ze voorzien is van een geelgroene isolator, of 25mm² indien ze niet geïsoleerd is.

Overige componenten

Naast de aardingslus of aardelektroden is er ook nog een aardgeleider nodig die alles verbindt met de hoofdaardingsrail. Deze heeft een doorsnede van minstens 16 mm². Voorzie ook een aardingsonderbreker om de weerstand te testen. De weerstand mag maximum 30 Ohm bedragen.

aardingsonderbreker

Voorbeeld van een aardingsonderbreker. Foto bron

Wat moet je allemaal aarden?

Er zijn verschillende elementen in jouw woning die een aarding nodig hebben. Denk in de eerste plaats aan stopcontacten en lichtpunten. De beschermingsgeleider herken je aan de geel-groen isolatie. Die moet dezelfde doorsnede hebben als de fasegeleider.

Daarnaast krijgen bepaalde metalen delen een beveiliging tegen gevaarlijke spanning. Hiervoor gebruikt men equipotentiaalverbindingen. We onderscheiden twee soorten:

  1. Hoofdequipotentiale verbindingen: voor hoofdleidingen van gas, water en centrale verwarming. Geel-groen draad van minstens 6 mm² doorsnede.
  2. Bijkomende equipotentiale verbindingen: voor de metalen structuren van een badkamer (badkuip, afloop, enz.). Deze verbinding, geïsoleerd met geel-groene draad, heeft een doorsnede van minstens 2,5mm² indien het in een buis geplaatst wordt. Zo niet is een doorsnede van 4mm² verplicht.

In onze webshop zijn klemmen verkrijgbaar om de aardingsdraad vast te zetten op leidingen en andere elementen.

Share your thoughts with us!