Image Image Image Image Image
 • Vlaams
 • Nederlands
 • English
 • Deutsch
 • Français
 • עברית
Scroll to Top

To Top

Welke verlichting kies je bij hoge ruimtes?

On 05, jul 2017 | 4 Comments | In Interieurinspiratie | By

Hoge plafonds zijn erg mooi. Ze zorgen voor een open, luchtig gevoel. Maar ze brengen ook enkele praktische vragen met zich mee. Hoe ga je bijvoorbeeld deze hoge ruimte verlichten?

Maak je geen zorgen. Je kan steeds op de experts van dmlights rekenen om deze vraag op te lossen. Wij geven jou nu al enkele handige tips om de juiste verlichting voor hoge plafonds te kiezen.

Hoge plafonds vs. vides

Eerst maken we een onderscheid tussen een hoog plafond en een vide.

De gemiddelde plafondhoogte in een nieuwbouw bedraagt 2,50 à 2,70 meter. In heel wat oude herenhuizen is er nog meer ruimte boven je hoofd. Daar kan de afstand tussen vloer en plafond wel 3 meter of meer bedragen. In dit geval spreken we van een hoog plafond.

Sommige oude huizen en appartementen hebben een extra hoog plafond. Foto bron

Sommige oude huizen en appartementen hebben een extra hoog plafond. Foto bron

Vides zijn een ander verhaal. Deze open ruimte gaat over twee of meer verdiepingen. De verticale afstand bedraagt al snel 5 meter. Dat brengt enkele beperkingen met zich mee. Niet elke hanglamp heeft een pendel die lang genoeg is, terwijl inbouwspots een grotere lichtopbrengst nodig hebben om de vloer te verlichten.

Een grote glaspartij met daarachter een vide. Heb je de Flos Zeppelin al gespot? Foto bron

Een grote glaspartij met daarachter een vide. Heb je de Flos Zeppelin al gespot? Foto bron

Zo verlicht je een hoge ruimte

Aan mogelijkheden is er geen gebrek. Dit zijn enkele voorbeelden om hoge ruimtes te verlichten:

Hanglampen

Of het nu gaat om een eetkamer, een traphal of een kantoorlobby: hanglampen zijn altijd een stijlvolle manier om licht te voorzien. Je kiest uit duizenden modellen. Klassiek of modern, felgekleurd of een neutrale tint, kunststof of glas … er is voor ieder wat wils.

In onze webshop zijn enkele ‘hoge’ hanglampen te vinden. De Terzani Mizu meet bijvoorbeeld 250 cm van kop tot teen. Die is dus perfect geschikt voor een vide.

Nog een leuk idee is om meerdere lampen van hetzelfde model te combineren in een cluster. Hang ze op verschillende hoogten voor een speels effect.

Tip: vergeet niet om de pendellengte te controleren. Bij het ene armatuur is deze korter dan het andere.

Links zie je de Terzani Mizu, rechts de Terzani Atlantis. Foto bron

Links zie je de Terzani Mizu, rechts de Terzani Atlantis. Foto bron

In- of opbouwspots

Spots passen overal. Ook in een hoog plafond. Houd wel rekening met de afstand die het licht moet overbruggen. Bij extreem hoge ruimtes heb je sterkere lampen nodig om hetzelfde resultaat te verkrijgen.

Booglampen

Een eettafel verlichten in een kamer met een plafond van pakweg 3 meter hoog is geen onmogelijke opdracht. Maar bij een vide is dit veel moeilijker.

Booglampen vormen hiervoor een oplossing. Deze vloerlampen hebben een gebogen hals. De lampenkap schuif je makkelijk boven het tafelblad, zodat je nog steeds van bovenaf licht hebt. Verhuis je de tafel enkele centimeters naar rechts? Dat is voor een booglamp geen enkel probleem!

flos arco

Verlichting van bovenaf zonder een lichtpunt aan het plafond? Met een booglamp is het mogelijk.

Comments

 1. C. Bagijn

  Ik heb een lamp van Venetiaans glas in de vide van mijn huis hangen (hoogte 5 meter). Nu ga ik binnekort verhuizen en wil de lamp meenemen naar mijn nieuwe huis (plafond hoogte 3 meter).
  Ik heb grote problemen met het vinden van iemand die de lamp wil demonteren en deze wil inkorten en hangen in mijn nieuwe huis.Kunt u me adviseren hoe ik iemand kan vinden die de verhuizing met vertrouwen kan uitvoeren.

  Metvriendelijke groet,

  C. Bagijn

 2. Hallo.
  De eerste lamp in de blog; welke verlichting kies je in hoge ruimtes vind ik echt super mooi!
  Zou u me kunnen vertellen waar die te koop is?
  Bedankt vast voor u reactie . Met vriendelijke groet nori

 3. Mooie hanglampen of kroonluchters hebben ook mijn voorkeur wanneer plafonds hoog zijn. Daarnaast kunnen spotjes ook erg mooi zijn. Wij hebben laatst een systeemplafond laten plaatsen en de verlichting is erg sfeervol geworden.

Share your thoughts with us!